Romadur je žlutooranžový měkký sýr zrající tzv. pod mazem s typickou sýrovou výrazně aromatickou vůní a chutí. Pochází z Belgie. Má tyčinkový tvar. Sýr je oblíbený především mezi dospělými. Doporučujeme jej uchovávat odděleně od ostatních potravin nebo v uzavřené nádobě, případně pod skleněným víkem, a před konzumací nechat jeho vůni rozvinout několik minut při pokojové teplotě.
ROMADUR S VEJCI:
Sýr Romadur nakrájíme na centimetrové kousky a položíme na zahřátou a máslem vymazanou pánev. Posypeme kmínem a krátce na slabém ohni zahříváme. Když se sýr začne tavit, zalijeme 3 rozšlehanými vejci, posypeme mletou paprikou a nasekanou petrželkou. Přiklopíme a necháme na ohni, až vejce ztuhnou. Podáváme jako sýrovou omeletu s bramborovou kaší.
SALÁT S ROMADUREM:
Sýr Romadur nakrájíme na malé kousíčky, přidáme jemně nastrouhanou mrkev, celer, pórek nakrájený na tenká kolečka a nasekanou zelenou petrželku. Spojíme zakysanou smetanou, lehce promícháme, ochutíme mletým pepřem a solí.
ROMADURŮV DECH:
Na sádle opečeme topinky, osolíme, očesnekujeme, na každou dáme plátek Romaduru, přidáme plátek másla obalený ve sladké paprice a ozdobíme petrželovou natí.
NAKLÁDANÝ ROMADUR:
2 Romadury, 2 čtverečky taveného sýra, 1 cibule, 2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1/2 lžičky mletého pepře, špetka chilli, mletého kmínu, pivo.
Romadur nastrouháme a utřeme s taveným sýrem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a koření, dobře promícháme. Vložíme do sklenice, zalijeme pivem a uzavřeme. Necháme uležet 3-4 dny v nepříliš teplé místnosti. Pozor, objem se zdvojnásobí, podle množství použijte větší nádobu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.