Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Domácí bylinkový chléb

Domácí bylinkový chléb

14.3.2019 - AndreaP.

Věděli jste, že vnější propečená část na povrchu chleba se nazývá kůrka, vnitřní pórovitá část střídka? Ukrojený plátek chleba se nazývá krajíc nebo skýva. Našikmo ukrojený plátek na jedné straně zakrojený do střídky je sirotek (nespis. škramfulec). První a poslední odkrojek chleba se nazývá patka či skrojek. Druhému a předposlednímu krajíci se říká zápatčí.

Na dnešní recept budeme potřebovat :

  • 1 kostku droždí
  • 300 g hladké žitné mouky
  • 300 g celozrnné pšeničné mouky
  • 50 ml oleje
  • 250 ml vody
  • 1 lžíci soli
  • 4 lžíce bylinek (cibulová nať, kopr, bazalka, pažitka, estragon)


Doba přípravy: cca 20 minut (mimo kynutí a pečení)

Do vlažné vody vlijeme olej, rozdrobíme droždí a směs necháme během asi 5 minut vzejít kvásek.

Tento kvásek vlijeme do mouky se solí a olejem, vypracujeme polotuhé těsto a necháme přikryté vykynout asi hodinu.

Vmícháme nastříhané bylinky, těsto rozdělíme na dva díly a prohnětením vytvarujeme bochánky nebo veky, které dáme na vymazaný plech. Necháme hodinu kynout, potřeme vlažnou vodou a nožem jemně nakrojíme povrch chleba.

Bochníky chleba vložíme do horké trouby. Pečeme při teplotě 220 stupňů asi 20 minut, dalších 25 minut při snížené teplotě asi 180 stupňů a během pečení 2x potřeme vodou. Po vytažení z trouby bochník lehce poprášíme moukou.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz