Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Domácí hrníčkové houskové knedlíky

Domácí hrníčkové houskové knedlíky

18.2.2019 - AndreaP.

Ve starověku i středověku se názvem knedlík označovaly kuličky či šištičky z nasekaného masa, které se smažily na sádle. Zhruba od 17. století se začala využívat jako základ i mouka. Původně se pekly (šlo tedy o pečivo). Na počátku 19. století nebyly knedlíky přílohou k masu, ale hlavním jídlem. Postupně vznikaly různé jejich varianty, používala se i rýže, různé náplně a tvary. A vznikaly i typické národní pokrmy, např. známé Vepřo knedlo zelo.

Potřebujeme :

  • 6 housek
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • 80 g hrubé mouky
  • sůl
  • máslo na vymazání hrníčků

 

Housky pokrájené na drobné kostičky, zvlhčíme mlékem s rozkvedlaným žloutkem, solí a rozehřátým máslem, lehce promícháme a necháme prosáknout. Do housek vmícháme polovinu dávky mouky, tuhý sníh z bílků a zbytek mouky.

Těsto vložíme do čtyř 1/4 litrových hrníčků dobře vymaštěných na dně i po stranách rozehřátým máslem, vložíme je do hrnce s vařící vodou a přiklopíme pokličkou tak velkou, aby pokryla všechny hrníčky. Hrnec přiklopíme také pokličkou a vaříme asi 35 minut.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz