Ve starověku i středověku se názvem knedlík označovaly kuličky či šištičky z nasekaného masa, které se smažily na sádle. Zhruba od 17. století se začala využívat jako základ i mouka. Původně se pekly (šlo tedy o pečivo). Na počátku 19. století nebyly knedlíky přílohou k masu, ale hlavním jídlem. Postupně vznikaly různé jejich varianty, používala se i rýže, různé náplně a tvary. A vznikaly i typické národní pokrmy, např. známé Vepřo knedlo zelo.
Potřebujeme :
- 6 housek
- 50 g másla
- 2 vejce
- 300 ml mléka
- 80 g hrubé mouky
- sůl
- máslo na vymazání hrníčků
Housky pokrájené na drobné kostičky, zvlhčíme mlékem s rozkvedlaným žloutkem, solí a rozehřátým máslem, lehce promícháme a necháme prosáknout. Do housek vmícháme polovinu dávky mouky, tuhý sníh z bílků a zbytek mouky.
Těsto vložíme do čtyř 1/4 litrových hrníčků dobře vymaštěných na dně i po stranách rozehřátým máslem, vložíme je do hrnce s vařící vodou a přiklopíme pokličkou tak velkou, aby pokryla všechny hrníčky. Hrnec přiklopíme také pokličkou a vaříme asi 35 minut.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.