Jablečný závin neboli štrúdl je druh moučníku, který pochází z Rakouska, ale běžně se připravuje i v jiných zemích včetně České republiky.
Jablečný závin se skládá z podlouhlého plátu těsta s náplní z nakrájených nebo hrubě nastrouhaných jablek, cukru, skořice, rozinek a případně i strouhanky. Někdy se přidávají i vlašské ořechy či nasekané mandle. K ochucení se může použít rum. Před pečením se těsto s náplní zavine jako roláda. Šťavnatý jablečný závin by se měl péci z kvalitních jablek, která jsou mírně natrpklá, svěží a aromatická.
Hotový štrúdl se peče v troubě a většinou je podáván ještě teplý, posypaný moučkovým cukrem. V dalších zemích je také oblíbené podávat závin s vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou nebo vanilkovým krémem.
pro 6 osob:
Těsto:
- 250 g celozrnné pšeničné mouky
- špetka soli
- cca 150 ml vlažné vody
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 1 žloutek
Nádivka:
- 1,5 kg nakyslých jablek
- šťáva a trocha strouhané kůry z 1 chemicky neošetřeného citronu
- 100 g třtinového cukru
- 2 lžicky mleté skořice
- 2 lžíce rumu nebo jablečné šťávy
- 100 g rozinek
- 100 g sekaných lískových oříšků
- 40 g másla
- 100 g kysané smetany
- 75 g celozrnné strouhanky
Navíc:
- 30 g másla
- 3 lžíce sladké smetany
- mouka na vál
Na tažené těsto dáme do mísy mouku, sůl, vodu, olej a žloutek. Hnětačem přísady smícháme a rukama vypracujeme hladké, pružné těsto, které se nelepí. Vytvoříme hroudu, zabalíme do fólie, přikryjeme nahřátým hrncem a necháme odpočinout, dokud nepřipravíme nádivku.
Jablka rozkrojíme na čtvrtky, oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké plátky. Plátky smícháme s třtinovým cukrem, skořicí, rumem, rozinkami, oříšky, citronovou kůrou a šťávou.
Rozehřejeme máslo a připravíme kysanou smetanu a strouhanku. Máslo na pečení nakrájíme na kousky a spolu se sladkou smetanou vložíme do ploché ohnivzdorné formy.
Na pracovní plochu rozprostřeme utěrku a poprášíme moukou. Těsto rozdělíme na 3 díly. Z každého dílu vyválíme na trošce mouky plát. Pod plát zajedeme rukou a na hřbetu ruky plát vytahujeme, až je tenký. Položíme na utěrku a silnější okraje odřízneme.
Plát potřeme troškou tekutého másla a posypeme strouhankou. Na plát naneseme po třetině jablečné nádivky a navrch rozdělíme kysanou smetanu. Po krajích necháme 2 cm volné. Kraje kratší strany přeložíme na nádivku, utěrku po delší straně nadzvedneme a závis se skoro sám zabalí. Závin z utěrky překulíme na vymaštěný plech.
Stejným způsobem naplníme i zbývající pláty a poskládáme vedle sebe na vymaštěný plech.
Plech vložíme na střední lištu studené trouby a pečeme při 200 stupních Celsia (180 stupňů horkovzdušně) asi 75 minut. Během pečení závin dvakrát až třikrát potřeme máslem.
Závin podáváme horký přímo z trouby, vlažný nebo i studený se šlehačkou nebo s vanilkovou omáčkou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.