Blíží se svátek sv. Valentýna, a tak můžeme zkusit překvapit svou drahou polovičku třeba právě tímto dortem.
Korpus:
- Makovec Labeta
- 3 vejce
- 100 ml oleje
- 150 ml mléka nebo vody
Krém a zdobení:
- 250 g zakysané smetany
- 250 g polotučného tvarohu
- 200 ml smetany ke šlehání
- šťáva z půlky menšího citrónu
- 1-2 Vanilinové cukry Labeta
- 2 Ztužovače šlehačky Labeta
- ovoce (sladké pomeranče nebo kompotované mandarinky)
- Dortové želé červené Labeta
- 250 ml studené vody či ovocné šťávy z kompotu
- 2-3 lžíce cukru
Směs na Makovec Labeta smícháme se 3 vejci, 100 ml oleje a 150 ml mléka nebo vody a šleháme 3-4 minuty. Pečeme v dortové formě o průměru 25-30 cm při 180 °C cca 20-25 minut (propečení odzkoušíme párátkem). Upečený korpus necháme vychladnout.
Krém
Do téměř vyšlehané smetany ke šlehání přidáme zakysanou smetanu, tvaroh, citronovou šťávu, vanilkový cukr a ztužovače šlehačky a došleháme dotuha. Krém naneseme na vychladlý dort a necháme ztuhnout v ledničce minimálně dvě hodiny.
Dokončení
Krém poklademe ovocem. Skvěle se hodí oloupané měsíčky sladkého pomeranče nebo kompotované mandarinky. Smícháme dortové želé, 250 ml studené vody (nebo šťávy z kompotovaných mandarinek) a 2-3 lžíce cukru (pokud použijeme sladkou šťávu z kompotu, není třeba doslazovat), směs přivedeme k varu, stáhneme z plotny a za občasného mícháme necháme chladnout. Vlažným želé dort zalijeme a dáme tuhnout do lednice.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.