Rok se s rokem sešel a než jsme se nadáli, už opět tady za pár hodin máme 1.leden - Nový rok 2019. A my vám do tohoto nového roku přejeme hlavně hodně zdraví, štěstí, celkové osobní i pracovní pohody, a když už jsme v sekci receptů, tak ať vás po celý rok neopouští tvůrčí inspirace, co se vaření týče. A zde malá nápověda na takový klasický novoroční oběd.
- 1 kg uzené plece
- 3 cibule
- 100 g slaniny
- 100 g šunky
- 1 sklenice červeného zelí
- 1 sklenice bílého zelí
- kmín
- sůl
- cukr
- tuk
Na knedlíky:
- 1 kg brambor
- 250 g hrubé mouky
- 80 g krupice
- sůl
- 1 vejce
Uzene máso vložíme do studené vody, přivedeme k varu, povaříme 5 minut a slijeme. Zalijeme čistou vařící vodou a vaříme, nejlépe v tlakovém hrnci, asi 50 minut. Pak maso vyjmeme a nakrájíme. Z vývaru můžeme připravit polévku.
Mezitím propláchneme zelí, ohřejeme trochu tuku, osmahneme na něm cibulku, přidáme zelí, osolíme, okmínujeme, podlijeme a vaříme doměkka. Pak přisolíme a přisladíme podle chuti.
Brambory na knedlíky uvaříme ve slupce, oloupeme a dáme vychladnout. Potom je nastrouháme, vmícháme mouku, krupici, sůl a vejce a vypracujeme husté těsto, ze kterého vytvarujeme dva knedlíky, vložíme do kastrolu s vařící vodou a vaříme 20 minut. Hned po uvaření nakrájíme na plátky.
Na rozškvařené slanině opečeme pokrájenou šunku a na prstýnky nakrájenou cibuli, které použijeme na posypání knedlíků.
(ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.