V seriálu vánočních článků jsme slíbili krůček po krůčku představit netradiční recepty ruku v ruce s tradičními variacemi, bez kterých bychom si Vánoce jen těžko mohli představit. V první části zazněl např. recept na vánočku, štolu či jablečný závin, neboli sváteční snídaně. Nyní nás čeká rybí polévka a kapří speciality, od nichž se přískokem vpřed dostaneme až na krůtu, krocana a husí lahůdku.
Vrhněme se tedy na Štědrovečerní večeři...
K té u nás neodmyslitelně patří tradiční rybí polévka a smažený kapr s bramborovým salátem. Dokážeme si vůbec představit štědrovečerní menu jinak? Ačkoliv kombinace smažený kapr s bramborovým salátem se v naší krajině nepyšní příliš rozsáhlou tradicí, jde o nejčastější pokrm servírovaný právě 24. prosince, na Štědrý den. Podle jistých zdrojů se tato kombinace ustálila ve svátečním jídelníčku v padesátých letech 20. století. Dobrá tedy, smažený kapr se nadobro ustálil v našem vánočním jídelníčku, to je fakt. Kaproví fanoušci se rozplývají blahem, ti ostatní si obvykle vystačí s jinou rybou nebo její náhražkou. Ať už patříte ke kapřím fanouškům či odpůrcům, máte právě nyní nejlepší možnost vybrat si vánoční menu tak trošku jiné.
1. Vánoční menu startujeme polévkou
Tradiční:
Vánoční rybí polévka
- 1-2 hlavy kapra, 1 porce z ocasu, 1 cibulka, 1/2 lžičky pepře, 1 bobkový list, 1/2 sáčku zmrazené kořenové zeleniny, 2-3 lžíce zmrazeného hrášku, či sterilovaný hrášek, mlíčí a jikry z ryby, 3 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, špetka muškátového květu, sůl
Z kapřích hlav odstraníme žábry a oči, omyjeme je a zalijeme vodou. Přidáme bobkový list, pokrájenou cibuli a sůl a vaříme asi 20 minut. Pak hlavy vyndáme a vývar scedíme a necháme v teple. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme kořenovou zeleninu a osmahneme ji dožluta. Vmícháme mouku, krátce ji osmahneme i se zeleninou, zalijeme vodou a vývarem z rybích hlav a přivedeme k varu. Mlíčí a jikry vložíme do menšího kastrůlku, zalijeme vodou, mírně osolíme a vaříme asi 15 minut. Pak vodu scedíme do polévky, jikry a mlíčí pokrájíme a přidáme do polévky také. Vsypeme ještě hrášek, ochutíme muškátem a vložíme maso obrané z hlav. Polévku ještě krátce povaříme, podle potřeby přisolíme, ochutíme polévkovým kořením a podáváme s kostičkami housky na másle osmažené.
Netradičně a staročesky můžete vyrobit polévku:
Bramboračka
- 1 mrkev, 1 petržel, celer, kousek květáku, pórku a zelí, 4 brambory, 3 stroužky česneku, 2 lžíce sušených hub, 2 lžíce tuku na jíšku, 4 hrnky vody, kmín, sůl, majoránka, petrželka
Zeleninu očistíme, opereme a nakrájíme. Mrkev, petržel i celer lze nastrouhat na hrubším struhadle. Mezitím namočíme sušené houby do horké vody a necháme chvíli máčet. Očištěné brambory nakrájíme na kostičky. Zeleninu společně s bramborami dáme do hrnce a zalijeme 4 hrnky vody. Přidáme sůl, trošku kmínu, scezené pokrájené houby a necháme vařit asi 10-15 minut. Prolisovaný česnek přimícháme do jíšky, a jíšku zalijeme hrnkem studené vody, znovu promícháme, vlijeme do polévky a za stálého míchání přivedeme do varu. Přisypeme majoránku a povaříme 5 minut. Před podáváním nakonec přidáme nasekanou petrželku.
2. Hlavní chod
Tradičně smažený kapr s bramborovým salátem. Vyhrál-li u vás i letos smažený kapr, zkuste si strouhanku připravit čerstvou doma a přimíchat do ní pár bylinek - sekanou petrželku a tymián. Ke smažení použijte kvalitní tuk a osmažené kousky osušte od přebytečného tuku ubrouskem. Také bramborový salát nemusí být klasickou kalorickou bombou. Inspiraci vám poskytnou například tyto recepty:
Bramborový salát s kysanou smetanou /pro 4 osoby/
- 400 g brambor, 2 hlávky salátu, 2 svazky ředkviček, 2 bílé jogurty, 1 dcl kysané smetany, 2 vejce, 1 citron, pórek nebo nať z cibule
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Salát a ředkvičky dobře opereme ve studené vodě, salát nakrájíme na nudličky, ředkvičky nastrouháme. Pórek nebo nať jemně nasekáme. K takto připravené zelenině přidáme jogurt zředěnou kysanou smetanou. Osolíme a zakapeme citronovou šťávou. Vše dobře promícháme a povrch ozdobíme čtvrtkami natvrdo uvařených vajec.
Jidášův bramborový salát /pro 4 osoby/
- 600 g brambor (nejlépe červených), 150 g nakládané červené řepy (nejlépe kuličky), 25 až 30 g sušené houby Jídášovo ucho (po namočení asi 150 g), 3 vejce, sůl, případně jemně mletý černý pepř
Jídášovo ucho ponořte do studené vody a nechejte 2 až 3 hodiny nasáknout. Brambory omyjte a uvařte nad parou doměkka - asi 30 až 35 minut. Nechte chvíli vychládnout, oloupejte a pokrájejte na proužky. Mezitím nakrájejte Jídášovo ucho na kousky - odřízněte tvrdší část. Pokrájenou houbu a kuličky či kousky červené řepy přidejte k bramborám. Vejce uvařte natvrdo, ochlaďte studenou vodou a oloupejte. Dvě vejce pokrájejte a přidejte k bramborovému salátu, jedno vejce si nechte na ozdobu. Salát osolte a případně opepřete.
A nyní se přesuneme k různým úpravám ryby ...
Kapr v alobalu /pro 4 osoby/
- 4 porce kapra, 8 žampionů, 4 plátky šunky, 4 lžíce másla, 1/4 hrnku červeného vína, 4 lžíce kečupu, 1 citron, 4 lžíce oleje, worcester, sůl, pepř
Osolené porce kapra položíme na čtverce alobalu potřeného olejem. Poklademe směsí na plátky nakrájených a na polovině másla osmažených žampionů a nakrájenou šunkou. Opepříme, přidáme víno, kečup a worcester. Na směs položíme zbytek másla a porce kapra do alobalu dobře zabalíme. Pečeme v horké troubě asi 15 minut. Na talíři zdobíme plátkem citronu.
Ryba s bylinkovou rýží /pro 4 osoby/
- 250 g přírodní dlouhozrnné rýže, 1/2 l vody, 1/4 kostky zeleninového vývaru, 1 cibule, 3 stonky tymiánu, 2 malé papriky, 200 g salátové okurky, 2 rajčata, 700 g rybího filé, 2 lžíce olivového oleje, 100 g zahuštěné smetany, mletý pepř, troška zelené petrželky, kopru a kerblíku (máte-li), 1 lžička másla, sůl
Rýži vložíme do vody s kostkou vývaru, přivedeme k varu, přikryjeme a vaříme na mírném ohni asi 30 minut doměkka. Mezitím oloupeme cibuli, rozpůlíme a nakrájíme na jemné plátky. Z omytého a osušeného tymiánu otrháme lístky. Omytou papriku rozkrojíme na osminky, odstraníme semínka a nakrájíme na nudličky. Okurku oloupeme, podélně rozkrojíme na čtvrtky, semena odstraníme a okurku nakrájíme na drobné kousky. Rajčata vložíme do vroucí vody, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Silnější filé rozkrojíme na dva plátky o síle prstu. V kastrolu rozehřejeme olej, vložíme cibuli, tymián a zpěníme na mírném ohni. Přidáme papriku, okurky a dusíme na středním ohni 2 minuty. Na zeleninu položíme rybu, rajčata a povrch přelijeme zahuštěnou smetanou. Osolíme, opepříme a ještě podusíme 5 minut. Omyté bylinky jemně nasekáme a zamícháme je spolu s másle k rýži.
Kapr po staročesku /pro 4 osoby/
- 800 g - 1kg kapra, 1 celer, 1 mrkev, 1 petržel, 1 velká cibule, 10 zrnek pepře, 10 zrnek nového koření, 3 hřebíčky, 3 bobkové listy, trocha zázvoru a tymiánu, několik vlašských ořechů, 10 velkých sušených švestek, 1 l piva, 1 l vody, 1/4 l octa, cukr, povidla nebo sirup, perník na strouhání, hrst rozinek, hrst mandlí, 1 lžička citronové kůry
Celer, mrkev, petržel a cibuli nakrájíme na kolečka. Přidáme zrnka pepře, nového koření, hřebíčky a bobkové listy, trochu zázvoru a tymiánu, několik vlašských ořechů a švestky. Vše zalijeme pivem, vodou, octem a vaříme, až zelenina změkne - asi 35 minut. Scedíme a do scezené omáčky vložíme nasoleného kapra, nakrájeného na kusy a necháme uvařit doměkka - 15 minut. Rybu vyndáme na mísu, do omáčky přidáme trochu cukru, sirup (nebo povidla) a zahustíme strouhaným perníkem. Hotovou omáčku procedíme na rybu a přidáme hrst rozinek a hrst sladkých mandlí, nakrájených na nudličky a lžičku nasekané citrónové kůry. Podáváme s knedlíkem nebo s těstovinami.
Krůtí prsíčka s brusinkami /pro 4 osoby/
- 4 krůtí řízky po 150 g, 1/2 lžičky soli, 3 lžíce hladké mouky, 3 vejce, 4 vyzrálá jablka, 1 lžíce citronové šťávy, 4 lžíce brusinkového kompotu, olej, citronové plátky a petrželka
Řízky osolte, zakvedlejte mouku a vejce, do těstíčka vložte maso. Jablka oloupejte, vyjměte jádřinec. Pokapejte citronovou šťávou a naplňte brusinkami. Olej nalijte na pánve asi 1 cm vysoko. Ohřejte na střední teplotu. Řízek vidličkou v těstíčku obraťte, pak vložte do horkého tuku a po obou stranách vysmažte pěkně dozlatova. Řízky nechte okapat na krepovém ubrousku a upravte s jablky na teplých talířích. Ozdobte citronovými plátky a petrželkou.
Losos na kopru a tymiánu /pro 4 osoby/
- 4 porce lososa, 1 kysaná smetana, 2 lžíce másla, 1 malá cibule, 2 lžíce čerstvého sekaného kopru, 1 lžička tymiánu, sůl, pepř
Smícháme rozpuštěné máslo, kysanou smetanu, najemno nakrájenou cibuli, kopr, tymián, osolíme, opepříme. Rybí porce osolíme, opepříme a vložíme do pekáče vymazaného máslem. Zalijeme připravenou směsí a zapékáme v předehřáté troubě 12-15 minut (220 stupňů C).
Nezapomeneme na sváteční stůl pochopitelně také přidat ovoce, ořechy a hlavně vánoční cukroví.
TIP: další (závěrečný díl) se bude věnovat pokrmům podávaným na 1. a 2.svátek vánoční.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.