Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Převrácený koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)

Převrácený koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)

27.11.2018 - redakce Babinet.cz

Vůně másla, šťavnatých jablek a sladkého karamelu tady dávají vzniknout úžasnému koláči! Upečne si slavný jablečný Tarte Tatin!

A proč převrácený koláč? Jeho příběh sahá do roku 1880. Hotel Tatin ve francoustkém  městečku Lamotte-Beuvronz, provozovaly dvě sestry, Stéphanie a Caroline Tatinovy  Jedna ze sester dělala tradiční jablečný koláč, ale nechala jablka vařit s máslem a cukrem příliš dlouho. Nechtěla plýtvat a pokusila se koláč zachránit tím, že plácla těsto nahoru na jablka a dala je takhle dopéct do trouby. Když naservírovala obrácený koláč hostům, byla překvapená, jak moc jim chutnal.

  • 1,2 kg jablek Golden Delicious - jen zelených
  • 100 g cukru moučky
  • 200 g másla
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 150 g másla
  • 125 g cukru

Před zpracováním těsta přísady vychladíme a ruce namočíme do studené vody. Z cukru moučky, 200 g másla, polohrubé mouky a vejce vypracujeme velmi rychle těsto a dáme jej vychladit do lednice. V těstě můžete klidně nechat malé hrudky - bude křehčí. Formu na dort vymažeme máslem a vysypeme 125 g cukru a vyložíme oloupanými půlkami jablek, kulatou stranou dolů. Formu vložíme do rozpálené trouby. Po 15 minutách zakryjeme těstem rozváleným na placku. Okraje zahneme dolů. Vrátíme do trouby na 35 minut. Díky karamelu získají jablka zvláštní oříškovou chuý. Po upečení můžete koláč posypat ještě vanilkovým cukrem. Podáváme horký!

 

zdroj foto: www.cuisineaz.com

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz