Chystáte se už na Vánoce? Upečte dětem jednoduchou perníkovou chaloupku podle Florentyny.
Upečení perníkové chaloupky.
Když už tedy padne rozhodnutí vybudovat chaloupku vlastními silami a je následně zajištěno stavební povolení i materiál, zbývá vyřešit otázku, jak na to, aby celá stavba proběhla co nejrychleji a perníková bába mohla být co nejdříve nastěhována. Ač se vybudování perníkového obydlí může jevit nezkušeným podobně složitě, jako postavit skutečný dům, stačí dobře zvládnout tři kroky: těsto, polevu, a způsob rozkrájení vyváleného plátu. A pro každý z nich existuje opravdu snadné řešení.
KROK 1: těsto
Jsem si jistá, že v každé rodině existuje recept na dobré vánoční perníkové těsto. Pokud ne, doporučuji poptat se v okruhu známých, než sázet vlastní pověst na recept z časopisu nebo kuchařky. S některými těsty se špatně pracuje, některá nemají tu správnou perníkovou chuť a vůbec nejméně vděčná jsou ta, u kterých rozležení trvá tři týdny a více (ačkoli u perníkové chaloupky právě na této vlastnosti až tak nesejde). Není nad to, když víte, co od těsta můžete očekávat. Pokud se vám přes veškerou snahu nepodaří sehnat něco osvědčeného, přidávám recept, který jsem adoptovala od své dobré kamarádky. Snadno se připravuje, výborně se nechá zpracovávat, nepotřebuje rozležet a je chuťově výborné - prostě takový malý perníkový zázrak.
KROK 2: poleva
Možná jste v minulosti vzdali zdobení perníčků jen proto, že vám poleva tekla nebo že se vám ji nepodařilo dopravit výhradně na místo určení a nikam jinam. Já jsem ze stejného důvodu rezignovala nejméně třikrát. Jenomže umíněnou ženskou nezastavíš a umíněné dítě neukecáš, takže jsem podnikla rešeršní cestu po všech dostupných zdrojích. Zjistila jsem, že se bílek s dobře přesátým cukrem musí třít dostatečně dlouho - v kuchyňském robotu asi 15 minut, ručně vzhledem k opakované únavě hnacího mechanismu mnohem déle. Uvážím-li, že jsem polevu pokaždé prohlásila za hotovou po pěti minutách míchání vařečkou, nemůžu se divit, že jsem s ní nikdy nic nedokázala slepit. Má-li poleva ve finální fázi tu správnou konzistenci, musí v ní zůstat rýha po noži. Jen tak se dá použít jako pojivá malta, která bez problému slepí stěny k sobě. Hotovou polevu můžete celé týdny skladovat v lednici pod podmínkou, že zůstane přikrytá bez přístupu vzduchu, aby nezaschla. K přípravě polevy doporučuji sáhnout po tom nejjemnějším moučkovém cukru, který je k dispozici na trhu. Poleva z něj připravená pak určitě nebude ucpávat ani tu nejmikroskopičtější dírku ve zdobícím kornoutku.
KROK 3: krájení
Připravte si z tvrdého papíru šablonu podle přiloženého nákresu, hlásí 99 % návodů na perníkovou chaloupku. Do zbývajícího jednoho procenta se společně s několika dalšími výjimkami hlásím i já. Zapomeňte na šablony a nechte se unést geniální jednoduchostí následujícího postupu. Rozválíte plát a nožem v něm uděláte několik přibližně rovných řezů. Toť vše. Pak už jen musíte dílo upéct, sestavit a ozdobit.
Začněte tím, že z odleželého těsta odkrojíte jednu třetinu. Budete tak mít před sebou dva kousky - menší a větší. Menší nechte ještě chvíli odpočívat a rozválejte větší díl na plát silný asi 3-4 mm. Vykrojte z něj co největší obdélník a pak jej rozkrájejte na jednotlivé díly (obdélníky). Z nepotřebných částí lze ještě vyříznout komín nebo stromečky. Zbytky těsta prohněťte s odříznutou třetinou, znovu rozválejte a vykrojte opět co největší obdélník. Ten už dál nekrájejte, poslouží jako základ pro chaloupku. Zbylé okraje ještě naposledy prohněťte, rozválejte a malými formičkami vykrojte různé tvary, které použijete na ozdobení chaloupky. Hotové perníkové díly pečte v troubě předehřáté na 180°C, zvlášť základnu, která potřebuje asi 10 minut, zvlášť stěny a střechu - 8 minut, a nakonec samostatně drobné kousky jen asi po dobu 5 minut. Upečené kousky ihned po vytažení z trouby potřete žloutkem rozšlehaným se lžící studené vody a pak nechte vychladnout na plechu.
Způsob sestavení chaloupky zřejmě nebude nikomu dělat potíže, ale pro případ, že vám nebude úplně jasné, kam který tvar přijde, řiďte se následujícím postupem. Sestavování začněte tím, že na spodní díl přilepíte dostatečným množstvím polevy (tedy asi třikrát větším, než byste čekali) průčelí a zadní stěnu. Můžete si pomoci tím, že stojaté stěny na chvíli něčím zapřete, než poleva zaschne, ale obvykle to není potřeba. Pokračujte připevněním střechy a nakonec na hřeben chaloupky nastříkejte z polevy husté smyčky. Celé dílo nechte před zdobením alespoň 15 minut zaschnout.
Zdobení přenechejte potomkům (v ideálním případě alespoň dvouletým) a vystavenou chaloupku hrdě prohlašujte za jejich dílo. Na věcné dárky každý časem zapomene, někdo dřív a někdo ještě dříve, ale na dobré zážitky se nezapomíná. Právě proto zapojte své děti a rozdávejte zážitků co nejvíc, koneckonců kdy jindy by se jich mělo objevit takové množství, když ne o Vánocích? Nakonec nezapomeňte, tentokrát už bez dětí, chaloupku řádně zkolaudovat, jak se na každou novou nemovitost sluší a patří.
20 dkg hladké mouky, 7 dkg moučkového cukru, 25 g másla, 1 vejce, 1 lžíce medu, 1/2 lžičky jedlé sody, 1/2 lžičky perníkového koření
Všechny ingredience propracujte na těsto, zabalte do fólie a nechte do druhého dne uležet v lednici. Před vykrajováním rozválejte na tenko na pomoučněném vále.
1 bílek z velkého vejce (zbylý žloutek použijte na potírání perníčků po upečení), 150 g jemného mletého cukru, pár kapek citronové šťávy
V kuchyňském robotu nechte všechny ingredience pomalou rychlostí třít po dobu 15 minut (šlehací nástavec není vhodný, ideální je nástavec na míšení těsta), případně třete ručně vařečkou tak dlouho, dokud nůž nezanechá v polevě viditelnou a neuzavírající se rýhu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.