Máme tady podzim. Na tom není jistě nic divného. Jenže s podzimem přichází i časté virózy. Jako přírodní lék (a hlavně prevence) se doporučuje česnek. Ne nadarmo se mu říká přírodní antibiotikum. Dále se s podzimem pojí také to, že po letní pauze vyvstává nutnost chystat dětem svačiny do školy. Že to je leckdy celkem obtížné potvrdí jistě každý, kdo denně řeší, co nachystat. Jakákoliv pomazánka je pak jistě správná volba. Takže máme česnek, máme pomazánku ... dnešní téma se tudíž nabízí.
Česnekové pomazánky. Jdeme na ně.
Jednoduchá česneková pomazánka :
- 1 pomazánkové máslo bez příchutě
- 2-3 lžíce tatarky
- česnek (množství dle chuti)
- pažitka (případně cibulka)
Do pomazánkového másla přidáme utřený česnek a zjemníme tatarkou. Můžeme mírně osolit. Nakonec vmícháme nakrájenou pažitku, případně najemno nasekanou cibulku. Pomazánku poté mažeme na pečivo dle vlastního výběru.
Česneková pomazánka zase jinak
- 1 majonéza
- 150 g tvrdého sýra (např. eidam)
- 4 stroužky česneku
- sůl
- pepř
Eidam nastrouháme na jemno, přidáme rozetřený česnek a vmícháme do majonézy. Osolíme a opepříme dle chuti. Necháme řádně vychladit. Výborná rychlovka na jednohubky.
Pikantní česneková pomazánka
- 2 trojúhelníky taveného sýra
- 1 tvaroh
- tatarka (množství dle potřeby pro správnou konzistenci pomazánky)
- sůl (možno i pepř)
- ďábelské koření
- 1 celá palička česneku
Česnek oloupeme a řádně jej utřeme. Tvaroh rozmícháme se sýry, přidáme česnek a ďábelské koření. Tatarku přidáváme pak dle hustoty, hodně záleží na tom, jaký tvaroh použijeme. Nakonec jemně osolíme a pokud chceme extra pálivou, můžeme přidat i pepř.
Česneková pomazánka s překvapením
- 1 Rama (Perla, Flora) - prostě kdo co používá
- 5 trojúhelníků taveného sýra
- 15 dkg tvrdého sýra
- 5 velkých stroužků česneku
- 2 velká vejce
- pažitka
Nejprve si vejce uvaříme natvrdo a necháme je vychladit, oloupeme. Tvrdý sýr nastrouháme a zpracujeme ho s taveným sýrem, směs pak vmícháme do másla. Vajíčka nakrájíme na kostičky a lehce vmícháme do pomazánky. V případě potřeby můžeme mírně osolit, či opepřit. Pro barvu můžeme přidat jemně nasekanou pažitku. Necháme vychladit a poté mažeme na pečivo. Dozdobíme.
Jelikož pomazánky jsou téma velmi obsáhlé, dá se říct téměř nekonečné, určitě se k němu budeme vracet. Vždyť co je lepšího než krajíc čerstvě upečeného chleba s hojně nanesenou pomazánkou?
A jaká je ta vaše nej pomazánka? Znáte nějakou další variantu česnekové? Podělte se s námi.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.