Výsledky studie prováděné na Wheeling Jesuit University in West Virginia, naznačují, že pojídání mléčné čokolády zlepšuje činnost mozku. Mléčná čokoláda je běžně označována za horší než hořká čokoláda, která obsahuje více antioxidantů, považovaných za prospěšné. V prováděné studii výzkumníci testovali účinky různých druhů čokolády na výkon lidského mozku.Byly testovány čokolády mléčná, hořká a karobová v množství 85 g a porovnávány s kontrolou.
Po 15 minutách po konzumaci byly u účastníků hodnoceny kognitivní schopnosti včetně paměti, pozornosti, rychlosti reagování a řešení problémů. Verbální a vizuální paměť byla výrazně lepší u těch, kteří dostávali mléčnou čokoládu. Konzumace mléčné i hořké čokolády byla spojena se zlepšením kontroly impulzů a rychlosti reagování. Podle předchozích studií je v čokoládě zastoupena řada látek jako teobromin, fenetylamin a kofein působících jako simulanty zvyšující bdělost, ostražitost a pozornost. Konzumací čokolády dochází ke stimulaci, která následně vede ke zvyšování mentálních výkonů. Některé nutrienty mohou rovněž napomáhat většímu uvolňování glukózy a zvyšování kognitivních schopností.
Pokud jste právě teď dostali chuť na něco sladkého, čokoládového, zkuste některý z našich receptů:
Pěna: 110 g čokolády, 250 ml šlehačky, 1 vejce, špetka cukru, 250 g másla
Piškot: 175 g čokolády, 6 vajec, 90 g hladké mouky, 225 g cukru
Čokoládu rozehřejeme a necháme vychladit, ale pouze tak, aby neztuhla. Vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny, přidáme vyšlehanou šlehačku a rozehřátou čokoládu. Na piškot utřeme máslo s cukrem a postupně našleháváme žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně je přimícháváme do základu střídavě s prosátou moukou. Nakonec vmícháme najemno strouhanou čokoládu. Těsto dáme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme v předehřáté v troubě při 180 °C. Nakrájený piškot zdobíme čokoládovou pěnou.
200 g kvalitní čokolády na vaření, 380 g hladké mouky, 1 sáček prášku do pečiva, 1 sáček vanilinového cukru, 440 g cukru krupice, 2 vejce, 22 g holandského kakaa, 250 g másla, 1 lžíci rozpustné kávy, tuk na vymazání
Troubu předehřejte na 170 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 150 stupňů). Nachystejte si dortovou formu o průměru asi 20 cm, vymastěte ji a dno i okraje vyložte pečícím papírem. V kastrolku rozpusťte máslo. Lžíci rozpustné kávy zalijte hrnkem vroucí vody. Kávu vlijte k rozpuštěnému máslo, přidejte cukr a na kostky rozlámanou čokoládu. Na mírném plameni směs rozpouštějte a míchejte, dokud nebude krásně hladká. Nesmí se vařit! Vlijte do mísy a nechte trochu vychladnout. Do další mísy prosijte mouku prosátkou práškem do pečiva a kakao. Vraťte se k čokoládové směsi a začněte ji prošlehávat, nejlépe šlehačem. Do hmoty po částech zapracujte mouku s kakaem, vanilinový cukr a obě vejce. Těsto vlijte do formy a pečte asi 105 minut. Hotový dortík nechte 15 minut vychladnout a pak teprve jej opatrně vyklopte na mřížku. Až dort vychládne úplně, poprašte jej dvěma lžícemi kakaa a případně ozdobte plátky čokolády.
150 g hořké čokolády, 200 ml smetany ke šlehání, 15 g másla, 1-2 lžíce likéru Grand Marnier, 2 vaničky šťavnatých jahod
Čokoládu, smetanu, máslo a likér dejte do menšího hrnce, který zahřejte nad parou (tak, že jej dáte nad hrnec větší, naplněný vodou, kterou jste přivedli do varu) dokud se čokoláda nerozpustí a nepromísí s máslem a smetanou. Rozpuštěnou směs promíchejte a přelijte do fondue nádoby, pod kterou jste zapálili ohřívač. Jahody omyjte, osušte ubrouskem a servírujte v misce, připravené k namáčení do čokoládového fondue.
Tip: Nevíte co s přebývající čokoládou? Zkuste s ní třeba body painting, tedy malování na tělo (čokoláda by samozřejmě neměla být pro tento účel příliš horká)
100 g čokolády na vaření, 2 lžíce silné kávy, 1 lžíce moučkového cukru, 1 žloutek, 1/4 l šlehačky
Čokoládu rozdrobte do mísy, dejte do teplé vodní lázně (60 stupňů) a rozpusťte. Studenou kávu rozkvedlejte s cukrem a žloutkem. Vmíchejte do čokolády a šlehejte metličkou, dokud krém nezhoustne. Přitom trochu zvyšte teplotu. Krém dejte do studené vodní lázně a co nejrychleji zchlaďte. Občas zamíchejte. Šlehačku ušlehejte a vychlaďte. Čokoládu vmíchejte opatrně, když je vychladla, ale ještě vláčná. Naplňte misky a chlaďte. Podávejte ozdobené malými tabulkami čokolády nebo šlehačkou.
9 žloutků, 12 kostek rozehřáté čokolády, 6 lžic uvařeného kafe, 9 bílků, koňak
Žloutky smícháme s kostkami rozehřáté čokolády (nad parou), přidáme uvařené kafe. Z 9-ti bílků ušleháme sníh. Po vychladnutí žloutků s čokoládou vše smícháme. Perfekt. Pro labužníky můžete přidat pár lžic koňaku.
Pamatujte však, že stále platí staré známé "všeho s mírou", a tak to, i přes tyto dobré zprávy, s čokoládou rozhodně nepřehánějte!
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.