Houbařská sezóna ještě stále trvá. Snad každý houbař si přijde na své. Stačí vzít košík a jít téměř kamkoliv do lesa. Náruživí houbaři vyrážejí i přes suché období na lov. Moje maminka je houbománií posedlá. Neváhá jezdit na houby poměrně daleko, vstávat ráno poměrně brzy a vyrážet do lesa.
Miluju vůni lesa a lesních hub. Dodají jídlům fantastickou příchuť a procházka v lese dodá bezva náladu. Baví mě maminčiny úlovky zpracovávat. Když je nejhůř, stačí vyběhnout na naši krásnou zahradu. Letos nám vyrostly dvě pýchavky: jedna veliká převeliká a ještě jedna její menší sestra. Pokud máte možnost tuto houbu sebrat, rozhodně neváhejte a udělejte si z ní skvělé řízky. Obalujte úplně stejně jako v následujícím receptu.
KLASIKA:
větší houby, vejce, mléko, hladká mouka, strouhanka, tuk, sůl
Houby nakrájíme na plátky. Z vejce, mouky a mléka uděláme těstíčko. Houby obalujeme v těstíčku a poté v mouce. Smažíme na tuku do zlatova. Hotové řízky si před jídlem posolíme. Měla by k nim být příloha, ale my je jíme jen tak s chlebem a rajčátkem.
ZAVAŘOVÁNÍ:
tvrdé houby, bobkový list, nové koření, pepř celý, sůl, cibule, hořčičné semínko
Nálev na okurky dle naší mamky (viz.článek Okurková sezóna)
Houby nakrájíme na kousky, vaříme v osolené vodě s kořením 5 minut. Po uvaření houby řádně propláchneme. Do skleniček dáme na dno hořčičné semínko, plátek cibule. Zvolna sypeme houby. Zalijeme nálevem a sterilujeme na 80 stupních Celsia 20 minut.
Jedná se o velmi starý recept. Když jsem byla malá, zavářely jsme s babičkou takto malé houbičky celé. Měli jsme tetičku vášnivou houbařku. Vždycky nám přivezla spoustu krásných malých houbiček jako stvořených k zavaření.
Houby můžeme použít do pomazánek, salátů, na ozdobu chlebíčků i jednohubek.
ZAVAŘOVÁNÍ PODRUHÉ:
tvrdé houby, sůl, papriky, cibule, hořčičné semínko, bobkový list, nové koření, pepř celý, nálev na okurky podle naší mamky ( viz. článek Okurková sezóna)
Houby nakrájené na kousky uvaříme 5 minut v osolené vodě s kořením. Do skleniček dáme na dno hořčičné semínko, vrstvu cibule, vrstvu hub, vrstvu paprik. Takto plníme skleničku cca 2 cm. Zalijeme nálevem, aby byl obsah potopený. Sterilujeme na 80 stupních Celsia 20 minut.
POHOŠTĚNÍ:
houbový salát, měkký salám, majonéza, pepř, sůl
Houbový salát zcedíme, umeleme na masovém strojku, poté umeleme měkký salám. Spojíme majonézou a dochutíme pepřem a solí. Mažeme na chlebíčky nebo jednohubky. Zdobíme sterilovanou červenou paprikou.
RYCHLOVKA:
zavařované houby, majolka, sůl, pepř mletý
Na masovém mlýnku umeleme houby, přidáme majolku, sůl a pepř. Mažeme na jednohubky a zdobíme malou zavařenou houbičkou.
Obměna: Existuje spousta variant této pomazánky. Můžeme do ní např. přidat vařené strouhané vejce, zavařené sladkokyselé papriky.
CHUŤOVKA:
Tuhle mňamku doma připravujeme z houby, které u nás říkáme růžovka, jinde ji nazývají masák. Dáváme si jí s mamkou jako zlatý hřeb houbové hostiny. Pozor, škvařečky jsou výborné, ale poněkud syté. Často po nich musíme relaxovat a čekat, až nám trošku slehnou v žaludku.
růžovky, sádlo, kmín
Růžovky nakrájíme na kousky, přidáme trošku kmínu, na sádle zvolna smažíme do hněda a křupava. Pak škvarečky osolíme a papáme s čerstvým chlebem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.