Pohanka je často užívanou surovinou ve zdravé výživě. Neobsahuje lepek, takže je na rozdíl od obilovin vhodná pro osoby trpící celiakií. Je významným zdrojem rutinu, který léčí problémy s cévami, hemoroidy i křečovými žilami. Vhodná je také pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. Obecně je považována za velmi zdravou potravinu, její konzumace je stoupenci alternativních výživových směrů doporučována hlavně v zimním období.
A my si dnes připravíme lehké zdravé pohankové bábovičky.
Potřebujeme :
- 50 g másla
- 250 g pohankové mouky
- špetku soli
- kůru z citronu
- 1/2 l mléka
- 4 větší vejce
- tuk na vymazání formiček
- práškový cukr
Máslo necháme rozpustit. Mouku smícháme se solí a strouhanou citronovou kůrou, přidáme mléko s vejci a uhněteme hladké těsto. Potom vmícháme rozpuštěné máslo.
Vymastíme asi 12 ohnivzdorných misek o obsahu 1/8 litru a jen do poloviny je naplníme těstem. Pečeme 40 až 50 minut v předehřáté troubě asi při 200 stupních.
Po dopečení necháme bábovičky ve vypnuté troubě 5 až 10 minut ještě odpočinout. Pak je buď ihned z formiček vyklopíme, nebo je v mističkách podáváme. Předtím je však posypeme práškovým cukrem.
Velmi dobře k bábovičkám chutná višňový nebo borůvkový kompot.
(ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.