Kopřiva se používá při nemocech kloubů, při krvácení z dásní, chudokrevnosti (anémie). Dá se také používat v kuchyni jako špenát. Kopřiva neobsahuje kyselinu šťavelovou, pro kterou je špenát při některých onemocněních a poruchách nevhodný. Nejvhodnější pro využití v kuchyni jsou mladé rostliny sbírané brzy na jaře. Dále se Kopřiva dvoudomá může používat při onemocnění bronchitidou, cukrovkou, akné, nežidech a vyrážce. Kopřiva dvoudomá též podporuje tvorbu mateřského mléka.
Na kopřivovou polévku potřebujeme :
- 300 g brambor
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 hrsti kopřiv
- 50g másla
- 3 lžíce mouky
- petrželku
- sůl
- pepř
- kmín
Očištěné brambory, cibuli a česnek drobně pokrájíme a dáme vařit do 1 1/4 l osolené vody spolu s kořením. Mezitím opražíme nasucho dorůžova mouku. Když jsou brambory téměř měkké, zahustíme polévku opraženou moukou. Povaříme a přidáme oprané a drobně nasekané kopřivy. Necháme přejít varem a nakonec do zhoustlé polévky přidáme máslo a petrželku. Podle chuti můžeme dokořeníme polévkovým kořením.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.