Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Velikonoční beránek z pšeničné mouky

Velikonoční beránek z pšeničné mouky

21.3.2018 - AndreaP.

Velikonoční beránek je symbol svátků jara, a tak nesmí chybět na svátečním stole.

Ingredience:

  • 5 vajec
  • 250 g třtinového cukru
  • 6 polévkových lžic oleje na pečení a smažení
  • 6 polévkových lžic horké vody
  • 250g polohrubé pšeničné mouky
  • 1 kávová lžička prášku do pečiva
  • 1 vanilkový pudink
  • 6 kávových lžiček citronové šťávy
  • 1 kávová lžička nastrouhané citronové kůry
  • špetka soli,  máslo na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy, 2 koření hřebíčku

Postup:

Pečeme v keramické formě na pečení beránka, forma se skládá ze 2 částí.

Žloutky utřeme s cukrem, přidejte olej a horkou vodu a vyšlehejte do husté pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a vanilkovým pudinkem, přidejte citronovou kůru a vmíchejte do žloutkové pěny. Z bílků, citrónové šťávy a soli ušlehejte tuhý sníh a ručně vmíchejte do těsta.

Oba díly formy na beránka vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Do většího dílu nalijte těsto, přiklopte druhým dílem formy, položte na plech a dejte péct do předehřáté trouby. Prvních 20 minut pečte na 200 °C, dalších 30 minut pečte na 150 °C. Po té formu vyjměte a zkuste pomocí špejle, zda je beránek dobře propečený.

Nechte vychladnout ve formě, po té vyklopte na tác. Pocukrujte, nebo jej polijte čokoládovou polevou. Očička zdůrazněte 2 ks kořením hřebíčku, na krk uvažte barevnou mašličku. Kolem beránka nasypte barevná vajíčka nebo lentilky a máte krásnou dekoraci na velikonoční stůl.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz