Velikonoční beránek je symbol svátků jara, a tak nesmí chybět na svátečním stole.
Ingredience:
- 5 vajec
- 250 g třtinového cukru
- 6 polévkových lžic oleje na pečení a smažení
- 6 polévkových lžic horké vody
- 250g polohrubé pšeničné mouky
- 1 kávová lžička prášku do pečiva
- 1 vanilkový pudink
- 6 kávových lžiček citronové šťávy
- 1 kávová lžička nastrouhané citronové kůry
- špetka soli, máslo na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy, 2 koření hřebíčku
Postup:
Pečeme v keramické formě na pečení beránka, forma se skládá ze 2 částí.
Žloutky utřeme s cukrem, přidejte olej a horkou vodu a vyšlehejte do husté pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a vanilkovým pudinkem, přidejte citronovou kůru a vmíchejte do žloutkové pěny. Z bílků, citrónové šťávy a soli ušlehejte tuhý sníh a ručně vmíchejte do těsta.
Oba díly formy na beránka vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Do většího dílu nalijte těsto, přiklopte druhým dílem formy, položte na plech a dejte péct do předehřáté trouby. Prvních 20 minut pečte na 200 °C, dalších 30 minut pečte na 150 °C. Po té formu vyjměte a zkuste pomocí špejle, zda je beránek dobře propečený.
Nechte vychladnout ve formě, po té vyklopte na tác. Pocukrujte, nebo jej polijte čokoládovou polevou. Očička zdůrazněte 2 ks kořením hřebíčku, na krk uvažte barevnou mašličku. Kolem beránka nasypte barevná vajíčka nebo lentilky a máte krásnou dekoraci na velikonoční stůl.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.