Tykve všeobecně prospívají našemu zdraví. Mají nízkou energetickou hodnotu (!) a působí na vyplavování solí z těla. Jejich konzumace ovlivňuje činnost srdce, ledvin a trávícího ústrojí. Předností dýně Hokkaido je - kromě lákavého názvu, tvaru a zbarvení - vysoký podíl dužniny k semeníku a neméně vysoký obsah karotenu. Tuhle dýni navíc nemusíte loupat, její slupka totiž tepelnou úpravou krásně změkne. Dýni Hokkaido dnes seženete i v biokvalitě a v úpravě na následující sladký způsob jí prostě neodoláte!
Dýně Hokkaido s medem a ořechy /1 porce/
- 100 g až 150 g dýně Hokkaido oloupané, zbavené semen a nakrájené na kousky
- kvalitní med v množství dle chuti
- hrst oříšků podle libosti - vlašské, piniové, kešu,...
Kousky dýně rozhoďte do malé zapékací misky, polijte medem a posypte oříšky. Nechejte zapéct v předehřáté troubě na 160 stupňů Celsia 30-35 minut. My jsme naši dýni lehce oloupali. Není to však nutně potřeba. Hotové porce můžete konzumovat jen tak a nebo vylepšit kvalitním bílým jogurtem - doporučujeme bio a pro tučnější variantu i kysanou smetanu.
----------------------------------------
TIP:
MODRÁ DÝNĚ HOKKAIDO: PODZIMNÍ NOVINKA EXKLUZIVNĚ V ALBERTU
Dýně každoročně na podzim dobývají české kuchyně. Jsou plné vitamínů, zasytí a skvěle vypadají. Exkluzivně v Albertu najdete novinku v podobě modré dýně Hokkaido, která vyrostla na českých polích.
Zajímavý typ oblíbené odrůdy upoutá slupkou v netypické modrošedé barvě. Uvnitř se skrývá jasně oranžová dužina jako u tradiční Hokkaido. Ta je pro svou chuť i všestranné využití nejoblíbenějším druhem dýně. Hodí se do slaných i sladkých receptů, vhodná je i pro dlouhodobější uskladnění.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.