Rajčatová omáčka, neboli rajská, má své příznivce i odpůrce. My si dneska ukážeme, jak takovou omáčku připravíme po americku.
Potřebujeme :
- 8 až 10 rajčat
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 karotka
- 2 až 3 stroužky česneku
- 1 lžíce čerstvého estragonu
- špetka tymiánu
- 2 lžíce petrželky
- 2 bobkové listy
- 1 sklenička bílého vína
- 2 lžíce koňaku
- špetka chilli koření
- 1 lžíce rajského protlaku
- 4 lžíce smetany
- sůl
- cukr
- 1 lžíce hladké mouky
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou karotku a cibuli. Osmažíme 3 minuty, přidáme nakrájená rajčata, víno, nasekané listy estragonu, tymiánu, petrželky, bobkový list, koňak, chilli a přilijeme hrnek vývaru nebo vody. Uvedeme do varu a vaříme asi 15 minut, až omáčka zahoustne.
Pak ji protlačíme přes síto tak, aby zbylo co nejméně zbytků. Přidáme do ní rajský protlak a smetanu, ve které jsme rozmíchali mouku. Povaříme a podle chuti osladíme a osolíme.
Podáváme k opečeným kotletám nebo rybám spolu s rýží nebo těstovinami.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.