Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Jahodové variace

Jahodové variace

17.6.2019 - redakce Babinet.cz

Červen - poslední měsíc školy, začíná léto a nastává čas jahodových knedlíků. Pamatujete si babiččinu zahrádku, kde jste jahody trhali rovnou do pusy a z okna voněly jahodové knedlíky k obědu? S recepty z pražské rodinné kavárny Králík v rádiu si tuto atmosféru doma snadno vykouzlíte. Děti i dospělí budou nadšeni, úspěch zaručen!

Jahodový cheesecake

Suroviny:

  • 125 g rozpuštěného másla
  • 200 g Bebe sušenek
  • 6 plátku želatiny
  • 400 ml 31 % smetany
  • 80 g cukru (moučka/krupice)
  • 250 g Buka/Lučiny/Philadelphie
  • 300 ml jahodového sirupu

125 g rozpuštěného másla a 200 g rozdrobených Bebe sušenek spojíme dohromady a upěchujeme na dno dortové formy. Namočíme 5 plátků želatiny. Než želatina změkne, ohřejeme si cca 200 ml jahodového sirupu, do kterého po zahřátí vložíme želatinu. Tuto směs dále nezahříváme. Ušleháme 400 ml 31 % smetany s 80 g cukru a 250 g Buka/Lučiny/Philadelphie a smícháme s želatinou rozpuštěnou v jahodovém sirupu. Směs necháme ztuhnout. Pak nalijeme do dortové formy na upěchované Bebe sušenky. Zahřejeme dalších 100 ml sirupu, ve kterém rozpustíme 1 plátek želatiny, a po chvíli stydnutí přelijeme na vršek cheesecaku. Hotový dort dáme ještě v dortové formě ztuhnout do lednice na cca 8 - 12 hodin. Poté můžeme cheesecake vyjmout z dortové formy.

Jahodový sirup (pro přípravu domácí limonády)

Po zalití perlivou/neperlivou vodou v poměru cca 1:10 a přidání listů máty nebo meduňky získáme domácí jahodovou limonádu. Tento sirup lze také použít na přípravu cheesecaku.

Suroviny:

  • jahody (čerstvé/mražené)
  • cukr (můžeme použít i třtinový)
  • voda

Tyto suroviny spolu vaříme v poměru 1:1:1. Pro lepší uvolnění chutí doporučujeme nejprve nechat ve velkém hrnci zkaramelizovat cukr, pak přilít vodu a teprve po rozpuštění zkaramelizovaného cukru ve vodě přidat ovoce a POMALU vařit. Poté necháme vzniklý sirup zchladnout. Komu vadí jahodová semínka, může sirup přecedit přes jemné sítko.

Jahodový nanuk

Suroviny:

  • 1 kg jahod (čerstvých/mražených)
  • 200 g cukru
  • 250 ml převařené vody

Ovoce (pokud použijeme mražené, necháme ho trochu povolit) smícháme s cukrem a povařenou vodou, rozmixujeme. Nalijeme do formiček na nanuky, přidáme dřívka. Ta zastrčíme dostatečně dovnitř ovocného pyré, aby se nám pak nanuky lépe vyndavaly z formy, a dáme zmrazit.

Jahodové knedlíky

Suroviny na cca 2 porce (záleží na velikosti jahod):

  • 250 g tučného tvarohu
  • cca 100 - 120 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli

Všechny ingredience smícháme a vzniklé těsto necháme chvíli odležet, ještě trochu zhoustne. Do těsta pak balíme po jedné jahody. Vaříme v osolené vodě cca 10 min. Hotové jahodové knedlíky přelijeme rozehřátým máslem nebo zakysanou smetanou a posypeme moučkovým cukrem.


 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz