Sv. Hildegarda z Bingenu údajně jednou řekla: „Kdyby už člověk nemohl nic jíst a nic mu nepomáhalo, špalda jej postaví na nohy.“ Moderní medicína špaldě připisuje pozitivní účinky na stimulaci imunitního systému. Zároveň je špalda lehce stravitelná a má mnohem nižší toxicitu pro alergické jedince. Proto ji mohou lidé s alergií na pšenici použít jako náhradu pšenice. Nesmíme ovšem zaměnit alergii na pšenici s celiakií. Špalda není bezlepková, není tedy vhodná pro bezlepkovou dietu.
A jak si připravíme dnešní recept?
Asi 7 dkg špaldové mouky, lžičku prášku do pečiva, žloutek podle chuti pňsladíme,
a mléka dáme tolik, aby vzniklo řídké těsto.
Přísady dobře promícháme a omelety smažíme v oleji.
Plníme je například jogurtem či tvarohem, do kterého vmícháme semena sezamu, slunečnice, lnu, sekané mandle či jiné ořechy.
Tip : Špaldovou mouku přidáváme do běžných receptů; začínat bychom měli jednou
třetinou a dojít můžeme až na jednu polovinu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.