Přestože se na nás ze všech stran valí všelijaké exotické potraviny a přísady, zažívá svou renesanci i prostý český chléb – jeden z pilířů našeho jídelníčku. Dodává nám energii, vitamíny řady B, železo, vápník a samozřejmě také vlákninu. A co je na něm snad vůbec nejlepší? Že si můžeme vybírat mezi tolika druhy a chutěmi. S tím nám také mohou pomoci značky kvality - například Klasa nebo Regionální potravina. Aby získal chléb toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu. Značka Klasa je prestižním oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zase zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce.
Cibulový koláč s chlebovou drobenkou
Slané koláče mají často ještě větší úspěch než jejich sladcí kolegové. Můžete je podávat ke svačině, vzít je sebou na návštěvu, ale s přílohou v podobě čerstvého salátu hravě zastanou i celý oběd. Zkuste přidat na koláč chlebovou drobenku. Připraví vám nový křupavý chuťový zážitek. Při výběru surovin vám pomohou loga kvality, která najdete na obalech.
Ingredience na koláč:
- Listové těsto
- 400 g cibule
- 50 g slaniny
- Špetka mletého kmínu
- 2 vejce
- 1 smetana ke šlehání
- Muškátový oříšek
- Olej
- Sůl, pepř
Ingredience na drobenku:
- 3 plátky chleba
- 2 plátky slaniny
- 1 stroužek česneku
- Sůl, pepř
- 20 g másla
- Hladkolistá petržel
Postup:
- Listovým těstem vyložte kulatou formu, dno propíchejte vidličkou a vše zakryjte pečícím papírem.
- Do pečícího papíru nasypte suché fazole a vše vložte do trouby. Předpékejte na 180°C asi 15 min.
- Současně nechte v troubě zapéct 2 plátky slaniny a chléb.
- Cibuli nakrájejte na půlkolečka a slaninu na kostky. Poté vše osmahněte na pánvi s kapkou oleje.
- Přidejte kmín, osolte a opepřete a dál smažte, dokud cibulka nebude hnědá.
- Z předpečeného těsta sejměte pečící papír s fazolemi.
- Cibulovou směs nasypte do předpečeného těsta.
- Pečenou slaninu, chléb, česnek, máslo a hrst petržele rozmixujte v mixeru na drobenku. Osolte a opepřete.
- Smíchejte smetanu s vejci a muškátovým oříškem, přidejte špetku soli. Rovnoměrně nalijte do koláče.
- Na závěr koláč pokryte drobenkou a pečte na 180°C asi 30 min, nebo dozlatova.
Topinka s hovězím steakem a žampiony
Topinka, to je jedno z klasických chlebových jídel. Ale ne vždy musí být jen s česnekem a pikantní pomazánkou. Připravili jsme recept, kde se na křupavé topince potkávají listy čerstvého špenátu, žampiony restované na cibulce a chuť luxusu tomuto jinak obyčejnému jídlu dodává na tenké plátky nakrájený hovězí steak.
Ingredience:
- 4 silnější plátky chleba
- 200 g hnědých žampionů nebo jiných hub podle vlastní chuti
- Špetka drceného kmínu
- Čerstvý tymián
- 1 cibule
- 400 g vyzrálého hovězího masa na steak (např. květovaná špička)
- Olej
- Sůl, pepř
- 3 stroužky česneku
- 20 g másla + máslo na potření topinky
- Čerstvý špenát
Postup:
- Očistěte houby a nakrájejte je na plátky. Oloupanou cibuli na měsíčky.
- Na pánvi rozehřejte olej a nechte zesklovatět cibuli. Přidejte žampiony a dál restujte.
- Osolte, opepřete a přidejte drcený kmín.
- Až budou žampiony hotové, odstavte a dochuťte lístky čerstvého tymiánu.
- Na jiné pánvi připravíte steak. Maso nechte odstát do pokojové teploty a poté ho ze všech stran potřete olejem.
- Pánev rozpalte na vysokou teplotu a položte na ni maso. Až se maso „pustí“, steak otočte a teplotu plotny snižte na polovinu.
- Na maso položte máslo a až se rozteče na pánev, přidejte 2 rozbité stroužky česneku.
- Maso na pánvi stále posouvejte a přelévejte česnekovým máslem.
- Když je steak propečený tak, jak ho máte rádi (pro tento recept je nejlepší medium, nebo medium rare), odstavte ho z pánve, zabalte do alobalu a nechte 10 minut odpočinout. Pokud byl steak hodně vysoký, můžete ho nechat dopéct v troubě.
- Na pánvi po steaku z obou stran opečte chléb. Poté steak ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky, osolte ho a opepřete.
- Topinku potřete česnekem a tenkou vrstvou másla, lehce ji osolte. Poté na ni poklaďte listy špenátu, houbovou směs a na závěr plátky steaku.
Salát s chlebovými krutony
Také už se nemůžete dočkat, až přijde sezona čerstvé zeleniny? Připravte si už teď svěží salát a doplňte ho křupavými krutony z českého chleba ovoněného stroužkem česneku. Věděli jste, že i chleby se prodávají s oceněním kvality?
Ingredience:
- 4 rajčata
- 1 okurka
- Polníček
- 1 červená cibule
- Dýňová semínka
- Citron
- 1 stroužek česneku
- 1 svazek tymiánu
- Olivový olej
- Voda
- Sůl, pepř
- 4 plátky včerejšího chleba
Postup:
- Zeleninu omyjte a očistěte.
- Rajčata a okurku nakrájejte na kostky, cibuli na kolečka a vše smíchejte s polníčkem.
- Do misky vymačkejte šťávu z ¼ citronu a přidejte i špetku kůry a obraný tymián.
- K citronové šťávě vmíchejte 50 ml vody a 40 ml olivového oleje. Přidejte sůl a pepř.
- Zálivku dobře promíchejte a vlijte k zelenině. Promíchejte.
- Chléb rozložte na plech a pokapejte olejem. Nechte ho zapéct na 180°C dozlatova.
- Než se zapeče chléb, orestujte lehce osolená dýňová semínka na kapce oleje. Poté je odstavte a osolte.
- Vychladlá semínka vmíchejte do salátu a dokončete krutony tak, že chléb potřete česnekem, osolíte a opepříte a nakrájíte na kusy. Krutony můžete pokapat olivovým olejem.
- Těsně před podáváním vmíchejte krutony do salátu.
3 tipy na chutnou a zdravou svačinu
Hledáte tip, jak obohatit svoji běžnou svačinu? Připravili jsme pro vás tři, které máme nejradši. A jaký z nich je podle vašeho gusta? Zakousněte se do čerstvého chleba s křupavou kůrkou a je už jen na vás, jestli se vám na jazyku rozprostře svěží chuť ředkviček a tvarohu, nebo si pochutnáte na šunce a volském oku.
1) Svačina s vejcem, šunkou a špenátem
Ingredience:
- Čerstvý chléb
- Máslo
- Vejce
- 2 plátky šunky
- Čerstvý špenát
- Sůl, pepř
Postup:
- Připravte si 2 plátky chleba a oba potřete máslem.
- Na jeden chléb poklaďte šunku a na druhý listy špenátu.
- Na pánvi rozehřejte kousek másla a až bude dostatečně horké, rozklepněte vejce. To osolte a opepřete.
- Vejce opékejte, dokud bílek nebude pevný.
- Hotové volské oko přemístěte na šunkou doplněný chléb a přiklopte druhou částí se špenátem.
2) Svačina s ředkvičkami, okurkou a tvarohem
Ingredience:
- Čerstvý chléb
- Salátová okurka
- Ředkvičky
- Polotučný tvaroh ve vaničce
- Tvrdý plátkový sýr (např. eidam)
- 1 menší stroužek česneku
- Čerstvá pažitka
- Sůl, pepř
Postup:
- Do misky vložte tvaroh, přidejte nadrobno nasekanou pažitku a prolisovaný stroužek česneku.
- Osolte, opepřete a promíchejte.
- Připravte si 2 plátky chleba a oba potřete tvarohem.
- Na jednu část chleba poklaďte sýr, na druhou na tenká kolečka nakrájenou okurku a ředkvičky.
- Zeleninovou část přiklopte chlebem se sýrem.
3) Svačina s řepou, kozím sýrem a medem
Ingredience:
- Čerstvý chléb
- Polotučný tvaroh ve vaničce
- Řepa (oloupaná, pečená v celku)
- Čerstvý kozí sýr
- Med
- Vlašské ořechy
- Rukola
Postup:
- Připravte si 2 plátky chleba a oba potřete tvarohem.
- Na jednu část chleba poklaďte rukolu.
- Na druhou část poklaďte na tenká kolečka nakrájenou červenou řepu, přidejte plátky kozího sýru a nahrubo nasekané ořechy.
- Kozí sýr pokapejte medem a poté přiklopte druhou částí chleba.
Další zajímavé recepty a informace najdete na akademiekvality.cz. A přímo v obchodech během nákupu vám pomohou značky kvality.
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste nebo zaregistrujte)
Och ty jo, díky za nápady! Mám úplně chuť vzdát tu svojí dietu a udělat si něco z vašich receptů :) Posledně manžel domů donesl velmi zajímavý džém - z dýně s ořechy (https://portuguesa.cz/cs/112-dzem-z-dyne-s-orechy.html). Dávali jsme to nejen na chléba, ale také i samostatně s kešu. Výtečné. s jamonem také.