Plantain nazýváme škrobovité banány na vaření používané spíše jako zelenina, než ovoce. Plody - buď zelené nebo zralé a žlutočerné - jsou velmi aromatické a používají se k dochucování afrických, latinsko-amerických či karibských pokrmů. K dostání jsou i u nás. Proč tedy v našich podmínkách nezkusit něco tak lákavého, jako africké Kelewele?
Banány plantain jsou sladké a více moučnaté, proto musí být před konzumací povařeny. Rostou v Africe, Latinské Americe, v Karibiku a Asii a právě ve všech těchto zemích jsou plantains konzumovány jako zelenina. Podobají se nám známým banánům, ale co do velikosti jsou tlustší a větší. Po tepelné úpravě si, narozdíl od banánů, zachovají tvar a nerozvaří se.
V Puerto Ricu jsou plaintains používány ještě zelené. Jakmile zežloutnou a objeví se na nich černé skvrny, ztrácí trochu moučnatost a stávají se více sladkými. Jsou-li banány celé černé, vůbec to neznamená, že mají "nejlepší léta za sebou". V tomto stádiu jsou totiž nejsladší a přitom stále ještě pevné.
V Africké kuchyni jsou plantains populární především díky Kelewele - kořeněným smaženým chipsům. Jde o kostičky nebo plátky plaintain okořeněné nejčastěji zázvorem, kajenským pepřem a solí a smažené v oleji. Kelewele původně pochází z Ghany. Populárními se však staly napříč celým světem. Kromě uvedeného koření můžete přidat i strouhaný muškátový oříšek, drcené hřebíčky, skořici nebo chilli. Koření se smíchá s vodou nebo citronovou šťávou a s kostkami či plátky plantain. Pro lepší efekt nechejte banány v této směsi dvacet minut uležet. Kelewele lze take smíchat jen s kořením, vodu úplně vynechat a hned smažit.
4-6 zralé banány plantain oloupané a nakrájené na kostičky, 1/2 lžičky kajenského pepře, 1/2 lžičky čerstvě strouhaného kořene zázvoru, 1 lžička soli, 2 lžíce vody, rostliný olej
Promíchejte strouhaný zázvor, pepř, sůl a přidejte vodu. Ve skleněné nádobě smíchejte kostky banánů s touto kořenící směsí. V pánvi rozehřejte dostatek oleje, aby banány mohly plavat a osmahněte je postupně dozlatova ze všech stran. Banánové kostky smažte postupně tak, aby se nedotýkaly. Osmažené banány přemístěte na ubrousek, osušte od přebytečného tuku a uchovejte v teple.
2 banány plantain (zelené i žluté) oloupané a podélně rozkrojené, 1/2 šálku mléka (nejlépe nízkotučného), 5 lžic margarínu, sůl, pepř, 6 šálků vody
Banány dejte do pánve, zalijte vodou a pod poklicí vařte na středním plameni 45 minut, dokud nezměknou. Vodu slijte a banány rozmixujte s mlékem, margarínem, solí a pepřem. Podávejte jako přílohu k masu.
(zdroj fotografie - Livestrong.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.