Po celá staletí je máta známa svou nádhernou vůní a léčivou silou. Je známá pro svou schopnost uklidnit nervózní žaludek, zpomalit růst bakterií a plísní. Dobře zdokumentované antimykotické vlastnosti máty zřejmě hrají svou roli při léčbě astmatu a alergie. Jako uklidňující prostředek je mátový čaj již dlouho součástí kuchyně na Středním východě, v Indii i v Evropě. Čerstvý mátový čaj může být vyroben nalitím horké, ale ne vařící, vody na čerstvé listy máty. Při přípravě mátového čaje je důležité, aby konvice byla přikryta, aby se zabránilo vypařování cenného éterického oleje.
Příprava: 7 min
Doba varu : 3 -5 min
Ingredience:
- 2 kávové lžičky zeleného čaje
- 1 snítka čerstvé máty
- Kostkový cukr podle chuti
Postup přípravy:
Vypláchněte čajník horkou vodou. Vložte do malé misky 2 kávové lžičky zeleného čaje a půl čajové sklenky horké vody.
Rychle promíchejte a pak tento první nálev zceďte a vodu vylijte.
Promněte mátové lístky a vložte do čajníku.
Přidejte kostkový cukr podle chuti a lístky zeleného čaje.
Dejte vařit asi tak na 3 - 5 minut, pak vypněte.
Nechte chvíli louhovat, aby se chutě dobře propojily.
Horký čaj servírujte ve zdobených speciálních skleničkách.
Povrch čaje můžete posypat piniovými semínky.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.