Historie této pochoutky není dobře zdokumentována. Nejstarší recept ze 2 století před naším letopočtem, který se podobá dnešnímu dezertu, je medem pokrytý zákusek z vrstveného těsta z římských časů. Její současná podoba má pravděpodobně svůj původ v císařských kuchyních Istanbulu, nicméně o původu se stále dohadují zástupci řecké i turecké kuchyně. To nám ale nemusí vadit, hlavně že chutná.
Ingredience:
- 16 listů těsta filo – lze nahradit listovým těstem
- 200 g vyloupaných přírodních pistácií
- 150 g mandlí
- 150 g másla
- 100g cukrové polevy
- 4 polévkové lžíce vody z pomerančových květů (můžete vynechat, nebo koupit v obchodě s arabskými potravinami)
- 1 polévková lžíce mleté skořice
- 200 g cukrového sirupu nebo rozpuštěného medu
Postup přípravy:
příprava nám zabere asi 45 minut, následně vaření zhruba 20 minut.
Rozmixujte pistácie s mandlemi.
Dejte do mísy, přidejte cukr, 100 g rozpuštěného másla a 2 polévkové lžíce vody z pomerančových květů.
Vložte první list těsta do formy. Potřete jej máslem.
Vložte druhý list těsta, opět jej potřete máslem a tak pokračujte u všech osmi listů těsta.
Těsto potřete směsí, připravenou v míse z rozmixovaných pistácií, mandlí atd.
Navrch poklaďte zbývajících osm listů těsta, potřených rozpuštěným máslem.
Pomocí ostrého nože nakrájejte na malé čtverečky o hraněasi 2 cm.
Vložte do vyhřáté trouby (180°) na 20minut. Hlídejte baklawu dobře, je třeba ji vytáhnout z trouby, když začíná zlátnout.
Mezitím si ohřejte v kastrůlku cukrový sirup, přidejte k němu zbytek pomerančové vody. Touto směsí polijte baklawu, pak nechte odpočinout 24 hodin, aby se roztok stačil dobře vsáknout.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.