Tato polévka je specialitou regionu Jižní Čechy. Příprava i samotné vaření je velmi rychlé, tudíž za chvíli je lahodná polévka na stole. Je vděčnou připomínkou teplejších dní. Nejen, že zahřeje, ale navíc krásně provoní byt houbami a dobromyslí. A aby byla pořádně vydatná, nesmějí v ní chybět domácí nočky!
Potřebujeme :
- 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 1 lžíce oleje
- 150 ml smetany
- 1 vejce
- 3-4 lžíce hrubé mouky
- hrst sušených hříbků
- sůl
- dobromysl
- petrželka
V hrnci rozpálíme tuk a osmahneme na něm očištěnou, omytou a nadrobno nakrájenou zeleninu. Zalijeme vodou, přidáme sušené hříbky, osolíme a povaříme.
Z vejce a hrubé mouky připravíme husté těsto. Pomocí malé lžičky tvoříme malé nočky a vkládáme je do vařící polévky.
Jakmile nočky vyplavou, přilijeme smetanu, okořeníme dobromyslí, případně ještě dosolíme a krátce povaříme.
Polévku podáváme horkou a ozdobenou najemno nakrájenou petrželkou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.