Zajímavá kombinace chutí, která překvapí.
Potřebujeme :
košíčky
- 250 g hladké mouky
- 50 g najemno pomletých lískových ořechů nebo mandlí
- 200 g Hery máslová příchuť
- 100 g cukru moučka
- 3 žloutky
náplň
- 250 g cukru krupice
- 120 g Hery máslová příchuť
- 120 g smetany ke šlehání
- ½ lžičky soli
čokoládová poleva
- 150 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
- 150 g smetany ke šlehání
na ozdobu
- lískové oříšky nebo mandle – celé i nasekané
Připravte si suroviny na košíčky. Hera musí být vychlazená. Co nejrychleji uhněťte nelepivé těsto. Rychle pracujete proto, aby se těsto moc nezahřálo. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a dejte na hodinu až dvě odpočinout do lednice.
Poté těsto vytáhněte, oddělujte z něj kousky a ty namačkejte do formiček na košíčky. Pečte v troubě vyhřáté na 150 °C, zhruba půl hodiny. Košíčky lehce zezlátnou.
Nechejte trochu vychladnout a vyklopte z formiček. Nechejte úplně vychladnout.
Připravte si karamel. Třetinu cukru nasypejte do nerezového hrnce, který zahříváte na středně zahřáté plotně. Až se cukr začne rozpouštět, přidejte další třetinu cukru. Opět čekejte, až se cukr rozpustí a přidejte zbytek cukru. Celou dobu průběžně míchejte. Bude to trvat tak dlouho, až cukr získá karamelovou barvu.
Hrnec sundejte z plotny a přimíchejte Heru. Když se vám začnou dělat hrudky, vraťte hrnec na chvíli na plotnu a míchejte, až vytvoříte hladkou směs bez hrudek. Vypněte plotnu a po malých dávkách přilijte do karamelu smetanu. Dochuťte trochou soli. Karamel tím získá zajímavou chuť. Míchejte a nechejte pomalu malinko vychladnout.
Karamel nalijte do košíčků a nechejte vychladnout úplně. Mezitím si připravte čokoládovou polevu.
V hrnci přiveďte k varu smetanu. Odstavte z plotny a nalámejte do ní čokoládu. Nechejte stát pět minut a potom vyšlehejte metličkou. Touto horkou čokoládou zalijte karamel v ořechových košíčcích. Nahoru ozdobte lískovým oříškem, mandlí nebo nasekanými ořechy.
Nechejte úplně vychladnout. Košíčky krásně zkřehnou a cukroví je naprosto dokonalé.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.