Čatní ( anglicky chutney) je tradiční pochutina indické kuchyně. Jedná se vlastně o dochucující omáčku, která může mít tisíce variant podle zvolených surovin...chutí pak může být sladká, slaná, lahodná, ostrá, pikantní, pálivá, nakyslá a tak dále. Např. ostré čatní dobře doplňuje fádní pokrm a jasnou barvou poté také zdobí stůl. Nutno podotknout, že k dochucení pokrmu stačí 1-2 lžičky této omáčky.
Jak bylo výše uvedeno, čatní je souhrnný název pro mnoho druhů hustých omáček, připravovaných z rozličných surovin jako ovoce, zelenina, rozinky, česnek, cibule, hořčice, ocet a dalšího množství přísad. Používá se k dochucení jídel z masa i vegetariánských. Je dostupné v hotové formě, prodávané ve skleničkách, ale v Indii se připravuje většinou čerstvé, často ze sezónních plodin.
Příprava je časově většinou značně náročná, neboť jednotlivé komponenty je nutno vařit tak dlouho, dokud nejsou zcela rozvařené a zredukované; poté se smíchají v pastu či omáčku.
Na cibulové čatní potřebujeme :
- 200 g sušených švestek
- 6 velkých červených cibulí
- cca 150 g másla
- 4 drcené hřebíčky
- 4 lžíce medu
- 2 dcl červeného vína
- sůl
- pepř
Cibule oloupeme a společně se švestkami je nakrájíme nahrubo. Na pánvi rozpustíme máslo a cibuli se švestkami opečeme, přidáme drcený hřebíček, osolíme, opepříme, přidáme med a celou směs zalijeme červeným vínem.
Vaříme tak dlouho, až se vše zredukuje do konzistence povidel, poté odstavíme a necháme zchladnout.
Plníme do skleniček.
Toto čatní si můžeme připravit už nyní, skleničku poté nazdobit a máme krásný jedlý vánoční dárek.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.