Na první pohled je kysané zelí obyčejná potravina, ale ve skutečnosti má na lidský organismus přímo zázračné účinky. Je to důležitý zdroj vitamínů, pomáhá při hubnutí a má blahodárný vliv na trávení. Obsahuje látky podporující zdravý spánek a zbavují tělo únavy.
Udělejte si s námi Kapustnici se sušenými švestkami
Ingredience:
Kysané zelí Znojmia 300 g
Cibule 2 ks
Stroužek česneku 5 ks
Černý pepř celý 5 kuliček
Bobkový list 2 ks
Houby sušené 1 hrst
Mletá paprika sladká 1 lžíce
Uzené vepřové plecko 250 g
Brambory 2 ks
Švestky sušené 60 g
Nové koření 3 kuličky
Klobása 1 ks
Máslo 20 g
Obtížnost začátečník
Počet porcí 6
Doba vaření 90 minut
Postup:
Houby předem namočte a sušené švestky propláchněte horkou vodou.
Uzené pečlivě omyjte a dejte s kořením vařit do studené vody. Po 15 minutách přidejte brambory nakrájené na kostičky. Vařte je do změknutí a teprve potom přidejte scezené kysané zelí. Vodu ze zelí zatím uchovejte pro případné dochucení.
Přidejte scezené houby, česnek i sušené švestky a vařte zhruba tři čtvrtě hodiny. Pak vyjměte maso a nakrájejte ho na kousky.
V rendlíku nechte rozpustit máslo a krátce na něm nechte rozvonět sladkou papriku. Vmíchejte zpátky do polévky. Přidejte nakájené uzené a kolečka klobásy a vařte ještě asi 15 minut.
Hotovou polévku dochuťte solí a pepřem. Můžete jí také dodat říz lákem ze zelí.
TIP: Brambory je potřeba dát vařit ještě před přidáním zelí – v kyselém prostředí by už nezměkly. Pokud máte rádi opravdu husté polévky, můžete kapustnicu zahustit moukou. Přidejte ji k máslu a připravte paprikovou jíšku.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.