Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Zelí chrání imunitu i štíhlou linii, jeho přípravu zná lidstvo už dva a půl tisíce let

Zelí chrání imunitu i štíhlou linii, jeho přípravu zná lidstvo už dva a půl tisíce let

28.11.2016 - redakce Babinet.cz

Na první pohled je kysané zelí obyčejná potravina, ale ve skutečnosti má na lidský organismus přímo zázračné účinky. Je to důležitý zdroj vitamínů, pomáhá při hubnutí a má blahodárný vliv na trávení. Obsahuje látky podporující zdravý spánek a zbavují tělo únavy.

Kysané zelí připravovali Řekové už ve čtvrtém století před naším letopočtem. Bylo důležitým zdrojem vitamínu především v zimních měsících, kdy byl nedostatek čerstvé zeleniny na ovoce. Sudy kysaného zelí byly také důležitou součástí lodního nákladu při zámořských plavbách, kdy se námořníci chtěli vyhnout kurdějím.

Kysané zelí díky bakteriím, které vznikají při kvašení, obsahuje mnohem více vitamínů, n ež zelí v syrovém stavu. Bohaté je především na vitamín C, B, K, E, provitamín A, kyselinu listovou, draslík, železo, vápník, zinek, selen, vlákninu, bílkoviny či aminokyseliny. Pro pokrytí denní dávky vitamínu C stačí zkonzumovat 200 gramů denně.

Zvlášť po vánočních svátcích je kysané zelí výbornou alternativou pro všechny, kteří chtějí shodit nějaké to kilo. Obsahuje totiž pouhých 17 kalorií ve sto gramech. Aktivuje také funkci trávícího sytému a podporuje množení bakterií produkujících kyselinu mléčnou, které urychlují trávení a odvádění škodlivých látek z těla.

Kysané zelí neobsahuje žádný tuk. Má také hodně vlákniny, která tělo pročistí a vyplaví z něj jedovaté látky. Navíc zelí dobře zasytí, brání pocitu hladu a odbourává cholesterol. Proti zácpě se zase doporučuje vypít denně dvě a půl deci šťávy z kysaného zelí.

Naše babičky připravovaly kysané zelí doma ve velkých keramických hrncích, takzvaných zelácích. Většinou mladé dívky si bosýma nohama stouply přímo do hrnce a přešlapováním nakrouhané zelí naměstnaly dovnitř.

Je překvapivé, že tento jednoduchý způsob přípravy pořád udržují i velké potravinářské podniky. Pracovnice slovácké Fruty v Kunovicích, která je součástí české skupiny Hamé, vlastníma nohama šlapou zelí v obřích tancích. „Během směny našlapou naše pracovnice, téměř desetikilometrovou trasu. Tanky mají objem 15 až 30 tun zelí a naplnění trvá 24 až 48 hodin, podle objemu tanku,“ vysvětluje David Kladroba, ředitel závodu Slovácká Fruta.

Při výrobě se používá tradiční postup šlapání a do zelí se přidává pouze sůl a kmín. Při fermentaci se nepoužívají žádné aditivní nebo umělé látky, jednotlivé vrstvy zelí se pouze prosypou směsí soli a kmínu v přesně daném poměru. Po našlapání dostatečného množství zelí v tanku se poslední vrstva zatíží a utěsní, aby se zabránilo přístupu vzduchu. „Zelná krouhanka pak zraje 6 až 8 týdnů a během této doby probíhá spontánní mléčné kvašení bez jakéhokoliv přídavku látek na podporu kvašení,“ vysvětlil Kladroba.

TIP: Vyzkoušejte recept na Kapustnici se sušenými švestkami

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Nejčtenější články
Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz