V Čechách se začal kapr chovat v 11. až 12. století s příchodem církevních řádů a stal se typickým postním pokrmem. V době rybníkářů Jakuba Krčína z Jelčan a Štěpánka Netolického (15.–16. století) se kapr dostal takřka na každý stůl. V současné době se opět dostává do popředí zájmu kuchařů, a to především díky jeho skvělé chuti a významu pro lidské zdraví. Kapří maso je nutričně hodnotné, v trávicím traktu člověka je rychle a snadno stráveno za 2–3 hodiny, protože obsahuje krátká svalová vlákna. Hlavní výživovou složkou masa kapra jsou bílkoviny. Ve 100 g masa kapra je obsaženo 17,6 g/100 g masa plnohodnotných bílkovin, které jsou svým složením srovnatelné s masem jatečních zvířat.
Na 4 porce potřebujeme:
- ½ kapra s kůží nakrájeného na porce
- 20 g oleje a 40 g strouhanky na pekáček
- 80 g cibule
- sladkou papriku
- 800 g brambor
- sůl, pepř,
- 200 ml smetany
- 120 ml kysané smetany
Postup: Pekáček vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Přidáme porce kapra, které jsme několikrát nařízli, osolili, opepřili. Do řezů kapra dáme plátky cibule a posypeme sladkou paprikou. Kolem porcí kapra naskládáme plátky brambor (asi ½ cm silné), osolíme a dáme na 30 minut péct do rozehřáté trouby. Poté zalijeme
směsí smetany a kysané smetany a ještě necháme zapéct.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.