Quiche je pikantní těsto s náplní dle vašich představ - sýry, maso, mořské plody, zelenina... Quiche lze podávat teplé nebo studené. Je součástí francouzské kuchyně, ale populární je také v jiných zemích. Vyzkoušejte verzi se špenátem a anglickou slaninou. Dobrou chuť!
Těsto:
- 175 g hladké mouky
- 100 g studeného másla
- 1 žloutek
- špetka soli
- 4 lžíce studené vody
Náplň:
- 3 stroužky česneku
- 150 g anglické slaniny KRÁSNO
- 400 g čerstvého špenátu
- 200 ml smetany
- 1 vejce
- sůl
V robotu krátce propracujte mouku, máslo, žloutek a sůl se čtyřmi lžícemi studené vody. Směs nasypte na lehce pomoučněný vál a ručně spojte. Těsto hněťte zlehka, aby nebylo tuhé. Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto vyválejte na pomoučněném válu tak, aby bylo tenké, a vtlačte jej do kulaté formy, okraje nechte vyšší. Poté korpus propíchejte vidličkou a dejte na 10 minut chladit do lednice.
Na vychlazené těsto položte čtverec pečicího papíru, vsypte na něj hrst suchých fazolí jako zátěž a dejte do trouby. Pečte 15 minut, pak pečicí papír s fazolemi sejměte a pečte ještě 5 minut, až je povrch jemně zlatavý.
Mezitím si připravte náplň. Pokrájejte česnek a slaninu a osmahněte je na rozpálené pánvi. K česneku a slanině přidejte posekaný špenát a krátce orestujte. Směs dosolte a nechte zchladnout. Do zchladlé náplně vmíchejte smetanu a rozšlehané vajíčko a promíchejte. Směsí přelijte těsto ve formě. Teplotu v troubě snižte na 190 °C. Pečte asi 25 minut, dokud náplň nezačne zlátnout.
TIP: Do náplně quiche můžete místo špenátu použít jakékoliv jarní bylinky, například kopřivu dvoudomou nebo méně známý popenec břečťanovitý či bršlici kozí nohu.
Více receptů naleznete na www.krasno.cz/recepty
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.