Jíte dostatečné množství celozrnných produktů?
Experti na výživu se domnívají, že bychom měli jíst alespoň tři porce celozrnných potravin za den. Dietní plány, které jsou vytvářeny na základě nejnovějších vědeckých a lékařských informací, doporučují, abychom jedli tři a více porcí celozrnných potravin každý den, přičemž polovinu našeho denního příjmu obilovin by měly tvořit celozrnné produkty. Sníst doporučované tři porce celozrnných potravin za den bude pro Vás snadné, použijete-li přiložený seznam jako pomůcku pro sestavování obsahu porcí:
- 2 plné lžíce vařené hnědé rýže
- 3 plné lžíce těstovin vyrobených z pšeničné celozrnné mouky
- 2 velké sušenky nebo 3 lžíce celozrnných cereálií
(například Nestlé FITNESS, které obsahují 46% celozrnné mouky nebo Nestlé Cheerios (62% celozrnné mouky)
- 2 - 3 hrníčky neochuceného popcornu
- 3 - 4 malé koláčky z celozrnné rýže nebo žitné křupavé chlebíčky
- 1 střední krajíc chleba z celozrnné mouky
- 1 pitta z celozrnné mouky
Vzhledem k možnosti výběru z pestré nabídky obilovin, budete překvapeni, jak jednoduché je jíst několik porcí celozrnných potravin denně.
Nejjednodušším způsobem, jak sníst potřebné množství celozrnných produktů, je snídat celozrnné obilniny.
Vyměňte bílý chléb za celozrnný.
Zkuste pitta chléb vyrobený z celozrnné mouky, anglické muffiny také z celozrnné mouky nebo žitný chléb
Zvolte hnědou rýži nebo těstoviny z pšeničné celozrnné mouky místo stejných produktů z bílé mouky.
Experimentujte s celozrnnými produkty:
- Přidáte-li pšeničný bulgur do polévek, získáte oříškovou chuť.
- Použijte krupici z ječmene jako chutnou přísadu do dušených a zapékaných pokrmů.
- Přidejte oves do receptů na sušenky.
- Zkuste nahradit některé bílé mouky za celozrnné mouky.
(reedice)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.