Tofu pochází z Číny, kde se začalo vyrábět ve druhém století před naším letopočtem. V sedmém století se jeho znalost rozšířila i do Japonska. V obou těchto zemích, stejně tak jako ve Vietnamu, Koreji a Thajsku patří dodnes k tradičním jídlům.
V západních zemích bylo tofu takřka neznámé až do poloviny 20. století, ale s rostoucím zájmem o vegetariánství a zdravou stravu se i zde začalo masivně rozšiřovat. Dnes lze tofu koupit nejen v obchodech se zdravou výživou, ale i v mnoha hypermarketech a supermarketech.
Dnes si z něj připravíme polévku :
- 200 g tofu
- 3 cibulky
- 1 mrkev
- 1 cm dlouhý kořen zázvoru
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1,2 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce suchého sherry
- 1 lžička cukru
- 125 g nakrájeného hlávkového salátu
- sůl
- pepř
Tofu nakrájejte na kostičky. V předehřáté pánvi rozehřejte olej a tofu na něm osmahněte dohněda. Kostičky vyjměte a nechte na ubrousku okapat.
Přidejte na tenké pružky nakrájenou mrkev, na tenké plátky nakrájený zázvor a úhlopříčně rozkrájené cibulky. Vše osmažte asi 2 minuty.
Pak přidejte zeleninový vývar, sojovou omáčku, sherry a cukr. Promíchejte a přiveďte k varu. Pak na mírném plameni povařte asi 1 minutu.
Přidejte pokrájený hlávkový salát a zamíchejte. Do polévky vraťte tofu, prohřejte a ihned podávejte v předehřátých miskách.
(zdroj Wikipedia)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.