"Jemnou chuť chřestu si naši předkové vychutnávali už před naším letopočtem, ale zároveň jej díky jeho vlastnostem (zejména močopudným, tj. diuretickým) užívali jako lék. Za první zmínku o této zelenině můžeme považovat její zobrazení na fresce z doby 3000 let před naším letopočtem, na níž je obětována egyptským bohům. V antice už znali chřest i v Sýrii či ve Španělsku, Řekové a Římani ho v sezoně jedli čerstvý a na zimu si ho sušili do zásoby – Římané ho sušili vysoko v Alpách na epikurejské slavnosti (epikurejci považovali jídlo za jednu ze slastí života). Římský císař Augustus pak dokonce založil „chřestovou flotilu“ určenou k dovozu této skvělé zeleniny. A že si s ní uměli dobře poradit už v tehdejší kuchyni, dokládá nejstarší dochovaný recept na přípravu chřestu ze třetího století našeho letopočtu, který najdete v díle Apicius De re coquinaria, kniha III. Chřest však zaujal rovněž odborníky – už slavný řecký lékař Galén se v druhém století n. l. o chřestu vyjádřil jako o velmi prospěšné rostlině" .... toliko citace a nyní už pojďme k samotnému receptu z této úžasné léčivé zeleniny.
Potřebujeme :
- 1 kg chřestu
- 1 lžíce soli
- 4 lžíce másla
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce hladké mouky
- 1/4 lžičky bílého pepře
- 1 lžíce sekané petrželky
- 200 g vařené šunky
- 75 g goudy
Chřest oloupejte, tvrdé konce odřízněte. Odříznuté kousky povařte 10 minut v 1 l vody, vyberte do plátýnka až vychladnou, pevně vyždímejte.
Vývar z chřestu, sůl, lžíci másla a cukr nechte přejít varem. Chřest postupně povařte ve 3 porcích, vždy 5 minut za prudkého varu, nechte okapat. 3 lžíce másla rozpusťte, zpěňte v něm mouku. Přilejte 3/8 l vývaru z chřestu, uvařte mírně zahuštěnou omáčku.
Chřest dejte do nákypové formy a zalejte omáčkou. Posypte pepřem a petrželkou, proužky šunky a nastrouhaným sýrem. Zapečte v horké troubě, až se sýr roztaví.
(zdroj Wikipedie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.