Tortilla je druh tenkého chleba, placka, původem z španělské resp. arabské kuchyně jako placka z cizrny, která byla jako název přes španělské dobyvatele přenesena do Nového světa. Může být nejčastěji z pšeničné nebo kukuřičné mouky.
V mexické kuchyni se peče tortilla z převážně kukuřičné mouky a zpravidla slouží po zavinutí jako základ anebo příloha k mixu různých dalších ingrediencí. V Mexiku se jedná o často používaný kulinářský prvek, něco jako chléb v Evropě anebo rýže v Asii. Může se jednat o skromnou večeři nebo o bohatou hostinu – vše záleží pouze na kvalitě a pestrosti náplně.
Na přípravu cca 12 tortill budeme potřebovat :
- 2 hrnky kukuřičné mouky
- 1 hrnek vody
- sůl
Mouku smícháme s vlažnou vodou a solí a hněteme, až těsto dobře drží pohromadě. Z těsta vytvarujeme cca 12 stejně velkých kuliček, každou z nich dáme na alobal, další vrstvou alobalu je přikryjeme a těžkou pánví nebo hrncem s rovným dnem lisujeme tortily (správná tortila by měla mít 12-20 cm v průměru a 1,5-3 mm silná). Opékáme po obou stranách na suché rozpálené plotýnce nebo pánvi. Podáváme horké s náplní dle vlastní chuti.
(zdroj Wikipedie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.