Jemný dezert ze sýra Ricotta, to je určitě ta správná volba.
Ricotta je italský sýr vyráběný ze syrovátky (obvykle) kravského, ovčího či kozího mléka.
Stejně jako mascarpone je ricotta oblíbenou složkou italských dezertů a používá se do mnoha náplní. Existují i varianty sušenek, které obsahují ricottu. Ricotta se dá třít do hladka a smíchat s cukrem, skořicí, jahodami a čokoládou a servírovat jako dezert.
Ricotta se používá i v receptech na těstoviny, calzone, stromboli, pizzu, manicotti, lasagne a ravioli.
Na dezert Coppa al ricotta potřebujeme :
- 100 g cukru
- 5 vajec
- 250 g sýra ricotta
- 5 lžíc smetany ke šlehání
- tekutější džem s kousky ovoce (třešně, višně, maliny) nebo 150 g čerstvého ovoce povařeného s cukrem a vodou
- cukrářské piškoty
Z vajec oddělíme žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny a bílky s další polovinou cukru do sněhu.
Sýr ricotta smícháme se smetanou a po lžičkách přidáváme do žloutků a pomalu rozmícháváme, hmota nesmí mít hrudky. Pak směs pomalu smícháme se sněhem.
Použijete-li čerstvé ovoce, povařte jej nejdříve s 1 dcl vody a 50 až 80 g cukru (dle uvážení), dokud se ovoce částečně nerozvaří a šťáva nezhoustne.
Cukrářské piškoty namáčíme v džemu či v rozvařeném ovoci, vyskládáme je do formiček (misek) a zaléváme krémem z ricotty. Necháme ztuhnout v lednici minimálně 4 hodiny.
Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
(použitý zdroj - Wikipedie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.