Největší kulinářský festival, který si v Brně a Plzni nenechalo ujít téměř 50 tisíc návštěvníků, láká nejen na výbornou gastronomii, ale každý rok přináší účastníkům také velkou inspiraci. Nejenom tradiční pokrmy, ale také hmyzí nebo extrémní kuchyně zaznamenává stále větší úspěch. Kuchaři, kteří na festivalech vaří pro diváky nebo přímo s nimi, představují recepty na lahůdky, o které je nejen na Bosch Fresh Festivalu velký zájem. Na další návštěvníky se Bosch Fresh Festival těší ještě 18. – 19. 6. v Pardubicích a 25. – 26. 6. v Praze.
Kuchařka Karolína Kamberská vaří
- Hráškový krém s kořeněnými krutony a mátou
Recept:
- 2 jarní cibulky
- 1 velká brambora
- 1 lžíce másla
- 1 l vody nebo zeleninového vývaru
- sůl
- špetka muškátového oříšku
- čerstvě mletý pepř
- 450 g mraženého hrášku
- 200 ml smetany na šlehání
- 4 snítky máty na ozdobu
Na krutony:
- 4 plátky veky (bagety)
- 1 lžička mleté skořice
- špetka mletého chilli
- 1 lžíce másla
Nakrájejte cibuli najemno a oloupanou bramboru na kostičky. V hrnci rozpusťte máslo, přisypte cibulku, zpěňte ji a přihoďte kostičky brambor a ještě chvíli opékejte. Zalijte horkou vodou nebo vývarem, osolte, okořeňte muškátovým oříškem, pepřem a přiveďte k varu. Vařte do změknutí brambor a pak vsypte hrášek. Povařte asi 3 minuty a polévku odstavte z ohně. Asi lžíci zelených kuliček vyjměte a nechte si je stranou na ozdobení. Přímo v hrnci hrášek rozmixujte ponorným mixérem a polévku přeceďte ještě přes jemný cedník, chcete-li. Rozmixovaný hrášek propasírujte (třeba obrácenou naběračkou). Přilijte smetanu, nechte si asi 4 lžíce na ozdobu a polévku zahřejte k varu. Vypněte, ochutnejte a je-li třeba ještě dochuťte. Pečivo nakrájejte na kostičky. V pánvi rozhřejte máslo, přidejte pečivo, posypte celými snítkami máty nebo kořením a promíchejte. Opékejte dokřupava a zlatova, trvá to jen pár minut – cca 3 min.
Podávejte zakápnuté zbylou smetanou, s kořeněnými krutony a několika lístky máty.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.