Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Pórkové maso

Pórkové maso

10.5.2016 - AndreaP.

Pórek je široce užívaný hlavně do polévek, omáček, nebo se krájí na chleba, neměl by chybět ani v rybích polévkách a jako přísada při vaření ryb a krabů, ale také vepřového ovaru a jehněčího masa. Římané připravovali z mladého póru i salát.

Obsahuje vitamíny, např. provitamin A, Thiamin, B, C, E, karoten a minerální látky, např. draslík, vápník, fosfor, železo, mangan, selen. V Anglii a Americe je považován za zeleninu, zatímco v Evropě a zejména ve Francii je řazen i jako koření. Je považován za národní zeleninu Walesu, jedné ze zemí Velké Británie.

A my si z něj dnes připravíme pórkové maso :

  • 400 g mletého hovězího masa
  • 400 g pórku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 dcl hovězího vývaru
  • sůl
  • mletý pepř

 

Nejprve si řádně očistíme pórek, nezapomeneme propláchnout a nakrájíme jej na tenká kolečka, která krátce podusíme na rozehřátém tuku. Poté přidáme maso, promícháme a mírně opečeme, zasypeme moukou, zamícháme a zalijeme připraveným vývarem. Přidáme sůl a pepř. Pod pokličkou dusíme doměkka. Občas promícháme.

Jako příloha se hodí různě upravené brambory.

Sama jsem tento recept vyzkoušela s použitím mletého masa, a musím říct, že výsledná chuť je prostě vynikající.  Určitě se chystám vyzkoušet i s masem nakrájeným na kostky, kdy výsledný pokrm bude mít zase trošku jinou strukturu.

 

(zdroj Wikipedia * kuchařka Doma chutná nejlépe)

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz