Dnešní recept na zelný koláč se ke mě dostal díky koníčku zvaný postcrossing - zjednodušeně se jedná o posílání pohlednic po celém světě. A protože český národ je hravý, rozšířil tento oficiální koníček ještě o odvětví jen a jen naše, kdy součástí pohledových her je občas i receptové kolo. A to už se dostáváme k tomuto receptu. Autorkou je Stáňa z Prahy. Příprava receptu je relativně rychlá s minimem nádobí a sama Stáňa říká, že jej ocení hlavně dospělí. Vhodný je nejen k obědu, ale třeba také při různých posezeních s přáteli a podobně.
Potřebujeme :
- 1/2 menší hlávky zelí
- 2 párky (klobásky) či zbytek uzeného masa
- 1 vrchovatý hrnek polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- sůl
- pepř
- pálivá paprika
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku mléka
Zelí jemně nakrouháme, párky či uzené maso nakrájíme na kostičky (pokud nemáme, můžeme klidně vynechat). Všechny suroviny smícháme v míse, rozprostřeme do pekáče vyloženého pečícím papírem a v předem vyhřáté troubě pečeme při teplotě 180 stupňů zhruba 40 minut.
Ozdobíme rajčetem či podáváme se zeleninovým salátem, a to buď ihned, dokud je pokrm teplý a máme lehký oběd. Můžeme ale nechat také vystydnout, koláč se tím zpevní a lépe drží tvar a máme to pak jako lehké občerstvení.
Koláč se dá také připravit z kysaného zelí s přidáním kmínu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.