Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Zelný koláč

Zelný koláč

27.4.2016 - AndreaP.

Dnešní recept na zelný koláč se ke mě dostal díky koníčku zvaný postcrossing - zjednodušeně se jedná o posílání pohlednic po celém světě. A protože český národ je hravý, rozšířil tento oficiální koníček ještě o odvětví jen a jen naše, kdy součástí pohledových her je občas i receptové kolo. A to už se dostáváme k tomuto receptu. Autorkou je Stáňa z Prahy. Příprava receptu je relativně rychlá s minimem nádobí a sama Stáňa říká, že jej ocení hlavně dospělí. Vhodný je nejen k obědu, ale třeba také při různých posezeních s přáteli a podobně.

Potřebujeme :

  • 1/2 menší hlávky zelí
  • 2 párky (klobásky) či zbytek uzeného masa
  • 1 vrchovatý hrnek polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř
  • pálivá paprika
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka

 

Zelí jemně nakrouháme, párky či uzené maso nakrájíme na kostičky (pokud nemáme, můžeme klidně vynechat). Všechny suroviny smícháme v míse, rozprostřeme do pekáče vyloženého pečícím papírem a v předem vyhřáté troubě pečeme při teplotě 180 stupňů zhruba 40 minut.

Ozdobíme rajčetem či podáváme se zeleninovým salátem, a to buď ihned, dokud je pokrm teplý a máme lehký oběd. Můžeme ale nechat také vystydnout, koláč se tím zpevní a lépe drží tvar a máme to pak jako lehké občerstvení.

Koláč se dá také připravit z kysaného zelí s přidáním kmínu.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz