Šéfkuchař Šenkovny Jan Paprštein doporučuje Hovězí Bourguignon (Pomalu dušené hovězí v červeném víně s kořenovou zeleninou a žampiony, podávané se zjemněnými šťouchanými brambory)
Oblíbený francouzský recept, kde kvalitní hovězí plec je základ úspěchu, a který se samozřejmě neobejde bez několika litrů dobrého červeného vína.
Recept pro 4 osoby:
Suroviny:
- hovězí loupaná plec 1000 g
- kvalitní červené víno 3 l
- rajčatový protlak 50 g
- olej
- hladká mouka
- cibule 2 ks
- mrkev 3 ks
- celer 1 ks
- bobkový list
- nové koření
- tymián
- pepř celý
- sůl
Ingredience na vložku:
- Žampiony 500 g
- Šalotka 3 ks
- Olivový olej
- Sůl
Postup:
Hovězí maso nakrájíme na větší kusy a osolíme.
V hrnci na oleji dozlatova orestujeme na nahrubo nastrouhanou mrkev a celer společně s nakrájenou cibulí, bobkovým listem, novým kořením, tymiánem a celým pepřem.
Přidáme rajčatový protlak, cukr a pokrájené maso.
Restujeme, dokud cukr nezačne karamelizovat, zalijeme červeným vínem a necháme dusit do měkka.
Poté lehce zahustíme domácí jíškou, důkladně povaříme a dochutíme dle chuti solí, pepřem a cukrem.
Postup přípravy vložky: Žampiony pokrájíme na čtvrtky a vložíme do pánve s rozpáleným olejem, krátce orestujeme a přidáme lehce pokrájenou šalotku, dochutíme solí.
Orestované žampiony se šalotkou vkládáme při servírování na hotové maso, jako přílohu podáváme zjemněný šťouchaný brambor.
Pakliže se vám do vaření nechce, ale Hovězí Bourguignon chcete ochutnat, přijďte do Šenkovny, ke se bude podávat ve dnech 16. – 31. 5. 2016.
Víno, kuchyně i kultura. V Šenkovně se nudit nebudete
Rušná křižovatka I. P. Pavlova a přitom stačí jen pár schodů pod úroveň chodníku a ocitnete se v příjemných prostorách vinárny, která by snadno konkurovala tradičním moravským sklípkům. Šenkovna PUB nabízí širokou nabídku vín, zejména velký výběr po skleničce, ale i bohaté menu nebo kulturní program. Kromě tradiční nabídky českých i zahraničních vín se můžete těšit třeba na tradiční Cimbálovku, Chřestové speciality, Prvomájovou nabídku růžových vín a další.
Více na www.senkovnapub.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.