Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Pampeliškový sirup

Pampeliškový sirup

8.4.2016 - AndreaP.

Pampeliška je významná léčivka. Sbíráme kořen před rozkvětem rostliny (březen – duben), květy (květen – září), nať s kořenem (březen – duben). Droga je bez zápachu a má mírně nahořklou chuť. Z kořene lze po usušení, upražení a rozemletí připravit hořkou „pampeliškovou mouku“. Příznivě se projevuje při zánětech močových cest a při ledvinových kamenech, zvyšuje tvorbu a vylučování žluči. Záběr jejich léčebných schopností je ale mnohem větší. Je to také významná včelařská rostlina. Používá se často k přípravě bylinkových salátů nebo k výrobě vína, známý je i pampeliškový med či sirup.

A právě sirup si dnes připravíme, neb pampelišky už nyní začínají na zahrádkách a loukách vystrkovat své krásné žluté hlavičky :-)

Potřebujeme :

  • 400 hlaviček květů pampelišek
  • 2 citróny
  • 2 kg krystalového cukru

 

Hlavičky pampelišek dobře opereme, odstraníme stonky a květy vložíme do hrnce se dvěma litry vlažné vody.

Současně přidáme citróny nakrájené na kolečka. Vše na chvilku povaříme - ohříváme do bodu a varu a vždy stáhneme z plamene po dobu 15 minut. Pak hrnec odstavíme a necháme vše po 24 hodin vyluhovat.

Po této době roztok přecedíme, přidáme cukr a vše vaříme 1-1,5 hodiny za stálého míchání. Až sirup zhoustne, může být přelit do sklenic. Skladujeme v chladnu a temnu.

(zdroj : Wikipedia)

Vaše názory

bendlinka
13.4.2016 10:40

jéje dělám pampeličkový a i sedmikráskový med a nemá chybu, letos si chci udělat jitrocelový sirup na kašel ))))))))

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz