Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Crostini s marinovanou paprikou, pecorinem a bazalkou

Crostini s marinovanou paprikou, pecorinem a bazalkou

15.4.2016 - redakce Babinet.cz

Ingredience

  • 6 plátků bagety nebo jiného italského chleba
  • Bertolli s máslem a olivovým olejem
  • 2 červené papriky
  • 2 žluté či oranžové papriky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce octa aceto balsamico
  • 1 lžíce vody
  • ½ lžičky tmavého cukru
  • malá hrst čerstvé bazalky
  • stroužek česneku
  • sýr pecorino
  • mořská sůl, čerstvě mletý pepř

Postup

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Očištěné papriky pokrájejte na čtvrtky, pokapejte lžící oleje, lehce osolte a promíchejte. Pečte na plechu slupkou nahoru do zhnědnutí. Po vyjmutí z trouby uzavřete papriky do mísy s víkem nebo přikryjte potravinářskou fólií. Nechte vychladnout. Papriky se zapaří a půjdou snadno oloupat. Oloupané papriky nakrájejte na proužky a promíchejte s marinádou.

Na tu smíchejte 2 lžíce oleje s balzamikovým octem, vodou, cukrem, na plátky nakrájeným česnekem, solí, pepřem a na drobné kousky natrhanými lístky bazalky. Papriky nechejte v ledničce marinovat alespoň hodinu, nejlépe přes noc. Vydrží takto ale až několik dní.

Před podáváním opečte dokřupava plátky bagety v předehřáté troubě na rozpáleném grilu na pánvi. Lehce vychladlé crostini potřete Bertolli s máslem a olivovým olejem, libovolně navrstvěte marinovanou papriku, hoblinky pecorina a dozdobte celými lístky bazalky.

Tipy

Nezapomeňte na Bertolli s máslem a olivovým olejem. Zpomalí proces, kdy se štáva z marinovaných paprik vsákne do opečeného chleba, a ten tak zůstane déle křupavý.

Nebojte se zapojit i jinou bylinku. Do marinády se skvěle hodí třeba tymián. Použijete-li bazalku, jako v našem receptu, nikdy ji nekrájejte nožem, rychle by zčernala. Pokud máte rádi pikantní chuť, zaexperimentujte si s chilli papričkou. Marinovat takto můžete i grilované vychladlé cukety nebo lilek. A místo pecorina můžete na crostini použít i jiný vyzrálý sýr.

Podávejte s výrazným růžovým vínem s pikantními tóny z Velkopalovické podoblasti.

 

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz