Kotleta (z francouzského côtelette - tedy „žebírko“, a to původem z francouzského côte, resp. latinského costa, tedy „bok“, „žebro“) je plátek masa z boku zvířete poblíž páteře, zpravidla s kostí. Kotleta může být vepřová, telecí, jehněčí, řidčeji hovězí.
- Vepřová kotleta se připravuje z bederní části před kýtou (kotleta v užším smyslu slova), případně ze sousedící části směrem k plecím (přesněji nazývané pečeně).
A my si dnes právě z takové kotlety připravíme tento recept ...
Potřebujeme :
- 600 g vepřových kotlet
- 15 g soli
- 50 g mouky
- 8 cl oleje
- 100 g mrkve
- 100 g petržele
- 50 g cibule
- 5 g stroužků česneku
- celý pepř
- tymián
- 2 bobkové listky
- 30 g rajského protlaku
- 6 dl vývaru z kostí
- 2 dl tokajského vína
- 250 g hroznového vína
Kotlety lehce naklepat. Osolit, z obou stran obalit v mouce a v troše horkého oleje opéci maso tak, až dostane barvu. Vyjmout z pánve a přendat do hrnce.
Ve zbytku oleje orestovat na plátky pokrájenou zeleninu, ochutit celým pepřem, tymiánem a bobkovým listem a přimíchat trochu rajčatového protlaku. Míchat ještě další 1-2 minuty, pak zaprášit moukou a dobře promíchat. Přilít vývar z kostí, osolit a při mírné teplotě dusit pod pokličkou 30-40 minut. Přelít přes sítko na plátky masa.
Přilít tokajské víno a přidat oloupané a vypeckované hrozny. Pod pokličkou dusit, až je maso měkké.
Kotlety vyjmout, položit na talíř, zalít tokajsou omáčkou. Jako přílohu servírovat vařené brambory ozdobené petrželkou.
(Zdroj: stránky Maďarsko v kostkce * ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.