Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Exotický dezert z kaki

Exotický dezert z kaki

27.1.2016 - AndreaP.

Kaki, tomel, churma či sharon. Pod těmito názvy se skrývá jedno jediné tropické ovoce, nejčastěji přece jenom nazývané KAKI. Tento tropický plod má hladkou, lesklou a tuhou rosolovitou slupku, dužina je jemná a sladká. Zralé plody obsahují až 40% cukru. Kromě vitaminů A a C obsahují značné množství vápníku a fosforu. Uplatnění nachází ve studené, ale i v teplé kuchyni.

Beaujolais nouveau je druh mladého, svěžího, francouzského vína nafialovělé barvy, které pochází z vinařské oblasti Beaujolais severně od města Lyon a vyrábí se z odrůdy Gamay. Víno se začíná prodávat každý rok vždy třetí čtvrtek v listopadu. Tento den je ve Francii nazýván den Beaujolais a rovná se téměř státnímu svátku. Víno je charakteristické silnou vůní s ovocným buketem. Doporučuje se podávat vychlazené na 11 - 13 °C.

Pojďme si tedy zkusit vyrobit zajímavý a nevšední ovocný dezert, plný exotických chutí. Spojení kaki a Beaujolais Noveau nás k tomu přímo vybízí.  Potřebovat však budete jen zlomek Beaujolais, "zbytek" jistě zpříjemní nejeden podzimní či zimní sychravý večer.

 

Kaki s Beaujolais /pro 2 osoby/

  • 2 kaki
  • 6 lžic Beaujolais
  • 1 lžička třtinového cukru

 

Kaki oloupejte a nakrájejte na kousky. Kousky kaki rozdělte do dvou misek, každou porci zalijte 3 lžícemi Beaujolais a posypte půlkou lžičky třtinového cukru. Nechejte v chladničce alespoň 2 hodiny vychladit a podávejte chlazené.

(reedice * zdroj Wikipedie)

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz