Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Linecké cukroví

Linecké cukroví

9.12.2015 - AndreaP.

Blíží se třetí neděle adventní a s ní nastává i správný linecký okamžik. Zbystřete! Právě nyní je nejvyšší čas na přípravu lineckého cukroví. Každá hospodyňka, co už alespoň jednou linecká kolečka, čtverečky, květinky zkoušela ví, že dokonalé linecké musíte nechat rozležet. Linecké cukroví je hitem nejedné domácnosti. V té naší bez okolků převálcuje maminčiny vanilkové rohlíčky, rumovo-kakaové brambůrky kamarádky Lenky i moje neodolatelné čokoládové brownies. Léta peču linecké podle osvědčeného receptu. A kdyby se mi před nedávnem do ruky nedostala Vánoční Kuchařka pro dceru Jany Florentýny Zatloukalové, pekla bych jej i letos. Stalo se však, že za víkendového chmurného večera pod vlivem Janina lineckého vznikl recept následující. Šarmantní, perfektně kompaktní a opojně jednoduchý.

Linecké cukroví

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g vychlazeného másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • kůra nastrouhaná z 1 citronu
  • marmeláda na slepování (nejlépe domácí rybízová)

 

Mouku smíchejte s moučkovým a vanilkovým cukrem. Do směsi nakrájejte plátky másla a rukou rychle zpracujte drobenku. Přidejte vejce a bez otálení vypracujte těsto. Těsto zabalte do kuchyňské fólie a dejte alespoň na hodinu odpočinout do chladničky. Vydrží tam i do druhého dne. Těsto 5 minut před zpracováním z chladničky vyndejte, aby trošku povolilo.

Pracovní plochu poprašte hladkou moukou a z poloviny těsta vyválejte plát tlustý 3 až 5 mm. Snažte se, aby výška těsta byla rovnoměrná. Různě vysoké kousky se pak pečou jinou dobu a ty nižší se snadno rychle připálí. Libovolným tvořítkem vykrajujte tvary. Do poloviny z nich udělejte uprostřed menším tvořítkem otvor, aby po slepení tvarů byla marmeláda krásně vidět. Vykrájené tvary skládejte na plech vyložený pečícím papírem, pěkně svůj k svému - tedy jeden plech tvarů bez otvoru, druhý plech tvarů s otvorem. Důvod je prozaický, tvary s otvorem se pečou rychleji.

Troubu předehřejte na 160 stupňů Celsia. Tvary s otvorem budou hotové za 8 až 10 minut pečení, tvary bez otvoru potřebují 10 až 12 minut. Záleží také na jejich výšce. Proto ke konci pečení každé várky raději stůjte u trouby a bedlivě hlídejte. Hotové kousky poznáte podle lehce zlatavé barvy. Pozor, mají tendenci velmi rychle hnědnout zespodu.

Upečené cukroví nechte na plechu chviličku odpočinout a poté přeneste do krabice, na talíř, prostě kam potřebujete. Vychládlé kousky slepujte marmeládou a nechejte alespoň 2 týdny rozležet!  Jana Florentýna přidává do lineckého i špetku mletého hřebíčku a skořice. 

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz