Steak je plátek masa ukrojený přes vlákna z většího kusu masa, obvykle hovězího nebo obecně červeného. Steaky se obvykle upravují grilováním nebo pečením na pánvi. Protože se připravují rychle, s použitím suchého tepla a podávají se v celku, jsou použity vždy nejlepší části zvířete.
Délka a stupeň propečení steaku závisí na osobní preferenci. Čím kratší dobu je steak připravován, tím šťavnatější, jemnější a krvavější je maso. Delší doba přípravy na druhou stranu znamená menší obavy z případných chorob. Časem se vyvinula slovní stupnice pečení steaku od lehounce opečeného po plně propečený:
- Raw: syrový, nepečený. Kromě speciálních pokrmů, které ale nejsou skutečnými steaky, jako je např. Tatarský biftek či Carpaccio , se steaky takto nepodávají.
- Blue rare nebo very rare: velmi mírně opečený – jenom krátce ošhlehnout nad plamenem, každá strana cca 30 sekund. Zvenku je opečen, avšak vevnitř zůstává krvavý.
- Rare: jemně, mírně opečený, teplota středu 52 °C, cca 1 minutu. Z vnějšku ze všech stran je již tmavě-hnědý a vnitřek se také začíná zabarvovat, avšak zůstává rudý.
- Medium rare: středně opečený, teplota středu 55 °C. Z vnějšku je tmavě-hnědý, střed steaku je růžový a zbytek vnitřku přechází pomalu do šedo-hnědé poblíž povrchu.
- Medium: středně pečený, mírně propečený; teplota středu 58 °C – 60 °C. Úplný střed je stále růžový, ačkoli zbytek masa už je zcela propečen do šedo-hnědé barvy.
- Medium well: více propečený; teplota středu 65 °C. Maso už je téměř celé hnědé, pouze s náznaky růžové ve středu. Šťavnatost se již vytrácí.
- Well done: (úplně, plně) propečený; teplota středu 71 °C. Maso je již zcela propečené a okraje mírně ohořelé. Střed je šedo-hnědý.
A dnes si připravíme Argentinský hovězí steak ...
Potřebujeme :
- 800 g hovězí svíčkové
- 2 cl koňaku
- 600 g zelených fazolek
- 125 g anglické slaniny
- 1 dcl olivového oleje
- zelený pepř
- barevný pepř
- sůl
- černý pepř
Na omáčku:
- 125 g bylinkového másla
- 4 lžičky dijonské hořčice
- 2 lžičky kečupu
- barevný pepř
- 0,05 l sójové omáčky
- 0,1 l vývaru
Hovězí svíčkovou odblaníme a nakrájíme na 200 g steaky, posypeme barevným drceným pepřem a předem v koňaku naloženým zeleným pepřem. Necháme při pokojové teplotě asi hodinu uležet a připravíme na grilu do postupného propečení dle chuti.
Podáváme se zelenými fazolkami připravenými na olivovém oleji s proužky anglické slaniny, osolené a opepřené.
Omáčku připravíme na pánvi z bylinkového másla, do kterého přidáme dijonskou hořčici, pepř, kečup, sojovou omáčku, zředíme trochou vývaru a krátce povaříme.
(zdroj : Wikipedie * ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.