Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Argentinský steak

Argentinský steak

22.8.2018 - AndreaP.

Steak je plátek masa ukrojený přes vlákna z většího kusu masa, obvykle hovězího nebo obecně červeného. Steaky se obvykle upravují grilováním nebo pečením na pánvi. Protože se připravují rychle, s použitím suchého tepla a podávají se v celku, jsou použity vždy nejlepší části zvířete.

Délka a stupeň propečení steaku závisí na osobní preferenci. Čím kratší dobu je steak připravován, tím šťavnatější, jemnější a krvavější je maso. Delší doba přípravy na druhou stranu znamená menší obavy z případných chorob. Časem se vyvinula slovní stupnice pečení steaku od lehounce opečeného po plně propečený:

  • Raw: syrový, nepečený. Kromě speciálních pokrmů, které ale nejsou skutečnými steaky, jako je např. Tatarský biftek či Carpaccio , se steaky takto nepodávají.
  • Blue rare nebo very rare: velmi mírně opečený – jenom krátce ošhlehnout nad plamenem, každá strana cca 30 sekund. Zvenku je opečen, avšak vevnitř zůstává krvavý.
  • Rare: jemně, mírně opečený, teplota středu 52 °C, cca 1 minutu. Z vnějšku ze všech stran je již tmavě-hnědý a vnitřek se také začíná zabarvovat, avšak zůstává rudý.
  • Medium rare: středně opečený, teplota středu 55 °C. Z vnějšku je tmavě-hnědý, střed steaku je růžový a zbytek vnitřku přechází pomalu do šedo-hnědé poblíž povrchu.
  • Medium: středně pečený, mírně propečený; teplota středu 58 °C – 60 °C. Úplný střed je stále růžový, ačkoli zbytek masa už je zcela propečen do šedo-hnědé barvy.
  • Medium well: více propečený; teplota středu 65 °C. Maso už je téměř celé hnědé, pouze s náznaky růžové ve středu. Šťavnatost se již vytrácí.
  • Well done: (úplně, plně) propečený; teplota středu 71 °C. Maso je již zcela propečené a okraje mírně ohořelé. Střed je šedo-hnědý.

 

A dnes si připravíme Argentinský hovězí steak ...

Potřebujeme :

  • 800 g hovězí svíčkové
  • 2 cl koňaku
  • 600 g zelených fazolek
  • 125 g anglické slaniny
  • 1 dcl olivového oleje
  • zelený pepř
  • barevný pepř
  • sůl
  • černý pepř

Na omáčku:

  • 125 g bylinkového másla
  • 4 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky kečupu
  • barevný pepř
  • 0,05 l sójové omáčky
  • 0,1 l vývaru

 

Hovězí svíčkovou odblaníme a nakrájíme na 200 g steaky, posypeme barevným drceným pepřem a předem v koňaku naloženým zeleným pepřem. Necháme při pokojové teplotě asi hodinu uležet a připravíme na grilu do postupného propečení dle chuti.

Podáváme se zelenými fazolkami připravenými na olivovém oleji s proužky anglické slaniny, osolené a opepřené.

Omáčku připravíme na pánvi z bylinkového másla, do kterého přidáme dijonskou hořčici, pepř, kečup, sojovou omáčku, zředíme trochou vývaru a krátce povaříme.

(zdroj : Wikipedie * ilustrační fotografie)

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.