V našem letním seriálu marinované pokušení pochopitelně nemůžou chybět rovněž tipy na dipy, salsy ....
Sezamový dip či marináda
- 1 1/2 dl sojové omáčky
- 1 polévková lžíce ananasového džusu
- 1 lžička cukru
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžička sezamových semínek
Všechny ingredience řádně promíchej. Lze použít jako marináda i jako příloha ke grilovaným masům.
Mango - jogurtový dip
- kelímek přírodního jogurtu se smíchá s Mangochutney (upravené ochucovadlo z manga je k dostání ve vybraných prodejnách) nebo se sladkou chilli omáčkou
- sůl
- pepř
Jogurt promíchej s několika lžícemi chutney/sladkou chilli omáčkou a dochuť solí a pepřem. Před podáváním nechej dip uležet několik hodin v lednici,kdy se náležitě všechny příměsi chuťově spojí.
Tomatová salsa
(Dressing z rajských jablíček pojmenovaný podle latinskoamerického tance stejného jména)
- 4 velká rajská jablka
- 8 černých oliv (je možno je vynechat)
- 2 dl silné,nebo sladké chilli omáčky
Rajská jablka nařízneme křížem na vrchní straně a na 10 vteřin je potopíme do vařící vody. Poté je studenou vodou schladíme a oloupeme. Rozřízneme je na čtvrtky a zbavíme semen. Poté je nakrájíme na menší kousky. Olivy nakrájíme na kroužky a vše smícháme s chilli omáčkou.
Tzatziki
- 1 kelímek přírodního jogurtu
- 3 stroužky česneku (prolisovat)
- 1 salátová okurka
- 3 lžičky olivového oleje
- 1 lžička octa
- 1 polévková lžíce jemně sekané čerstvé máty
- sůl a mletý pepř
Jogurt necháme odvodnit přes pláténko,nebo přes filtr z překapávače kávy asi 30 minut. Okurku nastrouháme nahrubo. Všechny ingredience řádně promícháme a dochutíme solí a pepřem. Tzatziky se podávají dobře vychlazené.
Guacamole
- 2 avokáda trochu citrónové šťávy
- 1 stroužek prolisovaného česneku
- 2 oloupaná rajčata
- 1/2 malé červené feferonky
- 2 polévkové lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- sůl a mletý pepř
Dužinu avokáda rozmělni vidličkou s přidáním citrónové šťávy a přidej další ingredience. Před podáváním nechej krém uležet v lednici.
Česnek pečený s červeným vínem
Neoloupané česnekové stroužky vložíme do ohnivzdorné misky, zastříkneme červeným vínem a olivovým olejem. Můžeme přidat i pár snítek tymiánu. Pečeme v troubě při 225°C asi 15 minut, až jsou stroužky měkké. Stroužky vyjmeme, překrájíme napůl a vybereme obsah, který vidličkou v ohnivzdorné misce rozmělníme na kaši, kterou zkrápíme olivovým olejem. Dochutíme solí a pepřem. Směs je vynikající na topinkách a na vařených či pečených bramborech, na dušené zelenině, ale potíráme s ní i pečené kuře, nebo krůtí maso.
Předchozí díly seriálu :
(Ilustrační fotografie - Pixabay.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.