Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Nostalgická rajská láska

Nostalgická rajská láska

20.7.2015 - AndreaP.

Rajčata nabývají v naší rodině kultovního významu. Společně s obřími slovenskými paprikami odjakživa úspěšně okupovaly třetinu velké zahrady prarodičů. Nepamatuji si, který rok by úhlednou cestičku zahradou nelemovaly drobounké rajské keříky, jejichž velikost pramálo souvisela s množstvím vyprodukovaných plodů.

"Mám dvě bedny rajčat" oznámil náš praděd minulý týden. Co s nimi? Já mám jasno. Není chutnější letní večeře, než rajčatový talíř. Alespoň pro mě. Vůni čerstvých rajčat splývající s vůní domácích vařených vajec, cibulí a octa nezapomenu nikdy. V době dávno minulé nám tuhle pochoutku v létě servíroval táta. Tenkrát sice nevěděl nic o olivovém oleji ani vinném octu, ale vězte, že i s olejem rostlinným (nejspíš nějakou směsí slunečnicového a řepkového) a octem lihovým se tento talíř na stole dlouho neohřál. Holt byla jiná doba :)  Vyzrálá rajčátka jsem sbalila, omyla a pokrájela, vejcem a cibulí doplnila, solí, pepřem okořenila a olejem a octem polila, abych vám je tu teď s malou změnou naservírovala. Ocet lihový užívám jen na máchání a olej si v tomto případě nedokážu představit jiný, než olivový. Přesto však... chuťová paměť nezklamala.

 

  • Rajčatový talíř /2 velké talíře/
  • 5 až 6 středních rajčat, 4 vejce vařená natvrdo, 1 střední cibule, sůl, mletý černý pepř, olivový olej, vinný ocet

    Rajčata pokrájejte na plátky a rozložte na talíře, na ně položte kolečka cibule a kolečka vajíček. Osolte, opepřete a hojně zalijte olivovým olejem a vinným octem, v našem případě s příchutí estragonu. Podávejte při pokojové teplotě doplněné čerstvým pečivem.

    Přeji dobrou letní chuť!

    (reedice)

    Vaše názory

    Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

    Další recepty

    Náš tip
    • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz