Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Marinované pokušení - malá škola marinád

Marinované pokušení - malá škola marinád

29.6.2015 - AndreaP.

V prvním díle našeho mini seriálu jsme se seznámili s marinováním jako takovým, a dnes přichází na řadu malá škola marinád.

Marináda s červeným vínem

  • 1 1/2dl červeného vína
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 bobkový list
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 2 polévkové lžíce nasekaného tymiánu
  • mletý pepř


Smíchej všechny ingredience a vše s masem vlož do plastického sáčku. Sáček uzavři a maso "namasíruj". Ponechej v lednici marinovat dle potřeby. Maso si natáhne barvu vína a čím déle bude v marinádě, tím bude tmavší a křehčí.

 

Marináda se zázvorem a chilli

  • 1/2 dl oleje
  • 2 stroužky česneku (prolisovat)
  • 1-2 polévkové lžíce nadrobno nasekaného čerstvého zázvoru
  • 1 nadrobno nasekaná červená feferonka
  • 1 nadrobno nasekaný citrónový stvol, nebo 1 pol.lžíce citrónové šťávy


Postup stejný jako u marinády s červeným vínem.

 

Sladkokyselá marináda

  • 2 polévkové lžíce tekutého medu
  • 2 polévkové lžíce vinného octa
  • 2 polévkové lžíce sojové omáčky
  • 2 stroužky česnek jemně nakrájet
  • 1 čajová lžička čerstvého jemně nasekaného zázvoru


Postup stejný jako u marinády s červeným vínem.

 

Bylinková marináda

  • 1 dl oleje
  • 3 polévkové lžíce vinného octa
  • 2 polévkové lžíce nasekaného tymiánu
  • 2 polévkové lžíce nasekaného estragonu
  • 2 polévkové lžíce nasekané rozmarýny


Postup stejný jako u marinády s červeným vínem.

 

Pomerančová marináda

  • 1 stroužek česneku nakrájený na plátky
  • 2 polévkové lžíce sojové omáčky
  • 1 kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru (asi 2cm)
  • 1 dl pomerančové šťávy a slupku z pomeranče (nakrájet)
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 nažka anýzu


Postup stejný jako u marinády s červeným vínem.

 

Marináda s hořčicí a rozmarýnou

  • 2 polévkové lžíce jemně nasekané čerstvé rozmarýny
  • 2 stroužky jemně nasekaného česneku
  • 1 jemně nakrájená šalotka
  • 5 rozdrcených jalovčinek
  • 1 polévková lžíce nastrouhané citrónové kůry
  • 1/2 dl suchého vermutu
  • 1/2 dl citrónové šťávy
  • 1/2 dl olivového oleje
  • 1/2 dl hořčice (DIJON)
  • 1/2 dl sojové omáčky
  • 1 polévková lžíce chilli omáčky (např.Tabasco)


Postup stejný jako u marinády s červeným vínem.


A na co se můžete těšit v dalším díle? Na řadu příjdou mimo jiné například grilovací omáčky. Grilovací sezóna nás nezaskočí nepřipravené.

 

(ilustrační fotografie * reedice)

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz